Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Situácia sa dramatizuje: Fico oznámil výrazné zníženie dodávok plynu z Ruska!

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Slovensko zaznamenalo pokles dodávok zemného plynu o 50 %. Ako uviedol na stredajšej tlačovej besede premiér Robert Fico, Slovenský plynárenský priemysel (SPP) však aj napriek takýmto zníženým dodávkam plynu naďalej garantuje plynulé dodávky tak pre domácnosti ako aj pre firmy.

"SPP okamžite reagoval na situáciu a mimoriadne nakúpil zemný plyn na spotovom trhu, ktorý postačuje na vykrytie súčasnej dennej spotreby,“ dodal Fico.

Premiér už oslovil slovenských veľvyslancov v najvýznamnejších krajinách, aby tie informovali o vývoji situácie s dodávkami plynu. "Predovšetkým chceme koordinovať túto situáciu s Európskou komisiou, kde nevylučujem, že budeme vyvíjať tlak aj na osobné stretnutia, pretože Slovensko bude potrebovať spoluprácu v európskom priestore,“ uviedol Fico. Podľa neho plyn sa stal “predmetom politického súboja“

Aj napriek kráteným dodávkam zemného plynu premiér neočakáva jeho zdražovanie pre slovenské domácnosti. "V tomto prípade ide o pohrávanie sa s plynom a nie o jeho nedostatok. Na trhoch sa neobjavili žiadne náznaky zdražovania plynu. My naďalej rátame s tým, že regulačný úrad príjme cenové rozhodnutie, ktoré bude hovoriť o znížení cien plynu pre slovenské domácnosti,“ povedal Fico. 

Plynulé dodávky plynu okrem premiéra garantujú aj samotní plynári. "Naďalej garantujeme plynulé a kontinuálne dodávky pre všetkých svojich zákazníkov od domácností až po veľké priemyselné podniky,“ povedal hovorca SPP Peter Bednár. Okrem mimoriadnych nákupov na spotovom trhu sa plynári spoliehajú aj na zásobníky. "Zásobníky sú hlavným nástrojom na vykrytie dennej spotreby v zimnom období. Máme v súčasnosti v zásobníkoch uložených vyše 1,5 miliárd metrov kubických plynu. Vtláčanie plynu do zásobníkov bude pokračovať ešte do konca októbra,“ poznamenal Bednár. 

Pripravené sú podľa plynárov aj reverzné toky s Rakúskom a s Českou republikou. "Reverzný tok je funkčný a technicky pripravený na prípadné spustenie v priebehu niekoľkých hodín. Prostredníctvom zazmluvnenej pevnej prepravnej kapacity cez územie ČR má SPP zabezpečený prístup na likvidný nemecký spotový trh,“ konštatoval Bednár. 

Na Slovensko prúdi z Ruska cez Ukrajinu menej plynu zhruba tri týždne. Slovenskí plynári najprv zaznamenali krátenie dodávok plynu o zhruba 10 %, neskôr to bolo na úrovni 25 %.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu