Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Ruská Štátna duma pripravuje návrh zákazu reexportu zemného plynu

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Prvý podpredseda výboru ruskej Štátnej dumy pre priemysel Vladimir Guteňov navrhuje zo zákona zakázať reexport ruského zemného plynu na Ukrajinu, informovala ukrajinská agentúra Ukrinform.

Guteňov navrhuje, aby každá zmluva na export ruského zemného plynu obsahovala klauzulu o zákaze jeho reexportu, ak zahraničný partner neplní zmluvné záväzky o zaplatení minimálne ročného objemu zemného plynu v súlade s princípom "odober a zaplať". Druhým prípadom, keď by podľa Guteňova mal byť zakázaný reexport ruského zemného plynu, je situácia, keď odoberajúca krajina má dlh voči Rusku.

Poslanec informoval, že v Štátnej dume sa pracuje na návrhu príslušného zákona, ktorým sa plénum mohlo zaoberať ešte v rámci súčasného jesenného zasadnutia. Agentúra Ukrinform pripomenula, že príjmy z vývozu zemného plynu sú podstatným zdrojom federálneho rozpočtu Ruska. 

Ruská plynárenská spoločnosť Gazprom od polovice júna Ukrajine plyn nedodáva, pričom dodávky zastavila po tom, ako sa s Kyjevom nedohodla na splatení dlhu za predchádzajúce dodávky ani na nových cenách. Dlh za dodaný plyn dosiahol podľa Gazpromu 5,3 miliardy dolárov (4,15 miliardy eur). Ukrajina ale tvrdí, že Gazprom jej stanovil príliš vysokú cenu, s ktorou nemôže súhlasiť.

V súčasnosti sa Rusko, Ukrajina a Európska únia v rámci trojstranných rokovaní snažia nájsť riešenie sporu, pričom na stretnutí 26. septembra komisár Oettinger navrhol takzvaný zimný balík. V rámci neho by Kyjev mal do konca tohto roka zaplatiť zo svojho dlhu Rusku 3,1 miliardy dolárov. Zato by mal Gazprom dodať v zimných mesiacoch Ukrajine minimálne päť miliárd kubických metrov (m3) plynu za cenu 385 dolárov/1000 m3. K podpísaniu však zatiaľ nedošlo, pričom Kyjev nesúhlasí s harmonogramom splátok.

Rusko požaduje, aby mu Ukrajina zaplatila v dvoch splátkach, dve miliardy dolárov ešte pred obnovením dodávok plynu a ďalších 1,1 miliardy dolárov do konca roka. Kyjev ale žiada zmenu na tri splátky, z toho prvú v hodnote 1,5 miliardy dolárov a ďalšie dve po 800 miliónov dolárov. Navyše, prvú splátku chce uvoľniť až po obnovení dodávok plynu.

V stredu 8. októbra ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk nevylúčil, že ukrajinská vláda by sa mohla v súvislosti s plynovou krízou obrátiť na arbitrážny súd v Štokholme. Cieľom je dosiahnuť stanovenie dočasných podmienok a ceny pre dodávky ruského plynu na Ukrajinu, ak sa jej v rámci trojstranných rokovaní nepodarí docieliť s Ruskom predbežnú dohodu. Európska komisia navrhla. aby sa ďalšie kolo trojstranných rokovaní uskutočnilo 21. októbra v Berlíne.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu