Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Extrémne krátke babie leto? Po príjemnom začiatku týždňa príde zmena

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Tip)

BRATISLAVA - Slovenský hydrometeorologický ústav svojou predpoveďou počasia Slovákov poteší aspoň na začiatku týždňa. Stred tlakovej výše sa presunie nad Balkán a do našej oblasti vyvrcholí prílev teplého vzduchu od západu. V Košiciach sa však už od štvrtka kúri.

 Meteorológovia vydali výstrahu prvého stupňa pred hmlou. Tá sa od dnešnej polnoci do pondelka (29.9.) 10.00 h môže vyskytovať na celom území Slovenska.

Počas hmly môže byť dohľadnosť od 100 do 300 m. "Znížená dohľadnosť predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre dopravné aktivity. Výskyt hmiel s uvedenou dohľadnosťou je v danej ročnej dobe a oblasti bežný, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu," uvádza Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojej webovej stránke.

PONDELOK: V noci z nedele na pondelok bude jasno alebo malá oblačnosť, v nižších polohách sa postupne miestami objaví hmla alebo nízka oblačnosť. Najnižšia nočná teplota dosiahne 8 až 2 stupňov Celzia, očkáva sa slabý vietor alebo úplné bezvetrie. Cez deň bude slnečno a teplo, no ráno a dopoludnia v nižších polohách pretrvá miestami hmla alebo nízka oblačnosť. Najvyššia denná teplota sa bude pohybovať v rozmedzí 19 až 24 stupňov, na horách vo výške 1500 metrov bude okolo 15 stupňov. Fúkať by mal prevažne južný vietor do 5 m/s (20 km/h).

UTOROK: Územie Slovenska sa bude stále nachádzať v rozsiahlej oblasti vyššieho tlaku vzduchu. Malo by byť teda jasno až polojasno, dopoludnia miestami hmla alebo nízka oblačnosť. Večer sa od severozápadu očakáva pribúdanie oblačnosti. Nočná teplota by sa mala pohybovať v rozmedzí 8 až 3 stupňov Celzia, denná od 19 až do 24 stupňov. Meteorológovia očakávajú slabý premenlivý vietor.

Extrémne krátke babie leto?
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

STREDA: V nevýraznom tlakovom poli k nám začne od severozápadu prúdiť vlhší vzduch. Malo by byť prevažne oblačno, v noci ojedinele, cez deň miestami prehánky alebo dážď. Nočná teplota sa bude pohybovať v rozmedzí 12 až 6 stupňov Celzia, denná vystúpi na 16 až 22 stupňov. V našich končinách sa očakáva bezvetrie alebo len slabý premenlivý vietor.

ŠTVRTOK: Naše územie sa bude ku koncu týždňa nachádzať v nevýraznom poli vyššieho tlaku vzduchu, preto by malo byť polooblačno až oblačno, miestami sa očakáva dážď alebo prehánky, v priebehu dňa však zrážky ubudnú. Nočná teplota vystúpi na12 až 7 stupňov, tá denná na 16 až 21 stupňov Celzia.

PIATOK: Do strednej Európy bude od severu zasahovať tlaková výš. Malo by byť prevažne polojasno, ráno a dopoludnia sa v nižších polohách ojedinele vyskytne aj hmla. Nočná teplota by mala byť v rozmedzí 10 až 5, v horských dolinách a kotlinách okolo 3 stupňov, denná sa vyšplhá len na 15 až 20, na severe okolo 13 stupňov Celzia.

Extrémne krátke babie leto?
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

V Košiciach už kúria

Vykurovacia sezóna v Košiciach už začala. Teplé radiátory sú v mnohých košických domácnostiach už od štvrtka. Vo vykurovacej sezóne 2013/2014 Tepláreň Košice dodávala teplo 227 dní, od 19. septembra 2013 do 19. mája 2014. Celkovo najnižšia priemerná denná teplota bola v  Košiciach nameraná 25. januára 2014 kedy dosiahla -8,7 stupňov Celzia.

„Určený čas dodávky tepla na vykurovanie sa začína spravidla 1. septembra príslušného kalendárneho roka a končí sa 31. mája nasledujúceho kalendárneho roka. Teplo na vykurovanie začne dodávateľ dodávať, ak vonkajšia priemerná denná teplota vzduchu vo vykurovacom období klesne počas dvoch za sebou nasledujúcich dní pod 13 °C a podľa predpovede vývoja počasia nemožno očakávať zvýšenie vonkajšej priemernej dennej teploty v nasledujúcom dni nad túto hodnotu," hovorí predseda predstavenstva Ladislav Koch.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu