Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Krajania v zahraničí dostali cez dotácie takmer 1,16 milióna eur

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Krajania v zahraničí dostali minulý rok na svoje projekty 1.158.540 eur. Úrad pre Slovákov žijúcich v zahraničí (ÚSŽZ) v riadnom dotačnom konaní rozdelil najskôr 777.757 eur a ďalších 380.783 eur ako mimoriadnu dotáciu.

Vyplýva to zo správy o štátnej politike vo vzťahu k Slovákom žijúcim v zahraničí, ktorú dnes odobrili členovia Výboru Národnej rady SR pre kultúru a médiá.

Predseda ÚSŽZ Igor Furdík na margo Slovákov žijúcich na Ukrajine poslancom povedal, že ide o trvalo bolestivú tému. "Rozumiem ľuďom, ktorí tam žijú. Problém Slovákov žijúcich na Ukrajine je, že pre získanie štatútu zahraničného Slováka musia rovnako ako iní preukázať etnický pôvod. V niektorých krajinách je to triviálna záležitosť. Horšie je to na Ukrajine, kde sa tieto veci v čase Sovietskeho zväzu chápali inak, takže títo ľudia z praktických politických dôvodov si tieto údaje neuvádzali," vysvetlil.

Podľa Furdíka existuje jediný spoľahlivý zdroj na Ukrajine, a to sú hárky zo súpisu obyvateľstva z čias Zakarpatskej Ukrajiny. "Inak sa snažia vyriešiť situáciu pozmenenými falšovanými dokumentmi, ktoré my potom zamietame. Faktom je, že počet žiadateľov z Ukrajiny narastá," uviedol. ÚSŽZ preto zvažuje naformulovať možnosť, aby ľudia, ktorí evidentne pochádzajú zo slovenských rodín, ale chýba im príslušný dokument, neboli tlačení do falšovania dokumentov.

Zo správy ďalej vyplýva, že ÚSŽZ sa vlani zameral na podporu projektov s dlhodobejším účinkom. Ďalšou prioritou bola podpora zvyšovania úrovne národného povedomia detí a mládeže. Do konca januára minulého roka úrad zaevidoval 819 elektronických žiadostí, z nich 37 sa vyradilo z dôvodu duplicity. Dotačná komisia z nich odporučila predsedovi ÚSŽZ na schválenie 500 žiadostí. V porovnaní s rokmi 2011 a 2012 to bola o približne 10 percent vyššia úspešnosť. Financie sa rozdelili do štyroch oblastí, a to do vzdelávania, vedy a výskumu, kultúry: informačnej a médií.

Najviac (438) žiadostí sa týkalo kultúrnych projektov, nasledovala informačná oblasť (204), vzdelávanie, veda a výskum (142) a médiá (35).

Najvyššia priemerná pridelená suma na jeden projekt dosahovala 2500 eur vo Veľkej Británii. Stopercentnú úspešnosť mali žiadatelia z Cypru, Čiernej Hory, Španielska, Švajčiarska a Švédska.

Okrem riadneho dotačného kola existovala možnosť predloženia žiadosti o mimoriadnu dotáciu, kde ich prišlo 70. Predseda ÚSŽZ rozhodol o schválení 46 žiadostí vo výške 380.783 eur.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu