Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Zúfalá mama z Trebišova môže navždy prísť o svoje dve dcérky (10,12): Súd ich nevypočul!

  Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: news.com.au)

TREBIŠOV – Prinášame vám príbeh rodinnej drámy z východu Slovenska. Norika už vyše roka bojuje o zverenie svojich dvoch dcér do starostlivosti. Druhýkrát sa vydala a žije spokojným usporiadaným životom. Sudkyňa sa priklonila na stranu otca a jeho rodičov, kde maloleté deti podľa matkinej advokátky trpia. Radosť a šťastie z novej rodiny strieda plač, krik a nepokoj v prítomnosti otca a starých rodičov.

Norika žila so svojím manželom Petrom a dvoma dcérkami (10, 12) v malej dedinke Novosad na východe Slovenska. Kvôli zlej finančnej situácii musela odísť za prácou do Rakúska. Tam sa spoznala s novým partnerom, za ktorého sa po čase vydala. Spolu majú už ročnú dcérku. K dokonalému šťastiu však chýbajú dve dievčatká z predchádzajúceho manželstva. 

Zjavná láska dvoch dcér, ktoré sa trápia pri svojom otcovi a starých rodičoch bola hlavným motívom v súdnom konaní matky až do minulého piatku. Po roku zápasu dcéreniek o šťastné detstvo zamietla sudkyňa Okresného súdu v Trebišove návrh matky na zverenie detí do jej opatery. Dievčatá tak ostávajú u otca Petra, ktorý je už tretí krát rozvedený. Deti z predchádzajúcich manželstiev nemá.  Dcérky žijú z výživného 300 eur, ktoré matka otcovi na obe dcérky pravidelne uhrádza. Otec je nezamestnaný, príležitostne robí na dohodu. Momentálne pre stavebnú firmu, kde mesačne odpracuje 32 hodín, za čo zarobí 130 eur.

Podľa slov Norikinej advokátky M. J. dievčatá bývajú v dome so starkými. Babka hanlivo nadáva ich matke a dievčatám ruší telefonáty s ňou. „Stalo sa, že rozstrihala oblečenie, ktoré mama dcérkam poslala. Dievčatá ostávajú v domácnosti, ktorej starostlivosť ich priviedla k vychudnutiu a jedno z nich aj do lekárskej opatery. Staršia má totiž kožné problémy z nedostatočnej hygieny,“ hovorí advokátka a dodáva: „Dievčatá tak ostávajú v opatere otca aj napriek tomu, že to nechcú a ich názor a záujem zostáva naďalej bez povšimnutia.“

Sudkyňa dievčatá nevypočula

Napriek návrhu advokátky sudkyňa dievčatá nevypočula, aj keď chceli vypovedať o svojom doterajšom detstve u otca ako o období bez lásky a nehy. „Sudkyňa napriek výzvam neustanovila znalca, ktorý by objektívne posúdil psychický stav detí. Tie stále intenzívnejšie prepadajú zúfalstvu a beznádeji. Aj napriek tomu, že matka navrhla súdu dôkazy v podobe video a audio záznamov skype telefonátov, na ktorých ju atakujú starkí a exmanžel priamo pred deťmi, sudkyňa dôkazy nepripustila,“ dodáva advokátka.

Podľa vedomostí advokátky matka, pracujúca v Rakúsku, bola rodinou otca pod nátlakom dohnaná k podpisu prevzatia právnych záväzkov pred notárom voči splátkam pôžičiek na zariadenie domu, ktorý patrí starým rodičom, inak by jej nedali dcérky na víkend. Norika žije v harmonickom manželskom vzťahu, kde má manžel riadny pracovný pomer a slušný príjem, ona je zatiaľ na materskej dovolenke. Vzájomne sa milujú, čoho dôkazom je ich spoločná ročná dcérka. Rakúsky byt, v ktorom žijú, je dostatočne veľký aj pre päťčlennú rodinu.

„Norika sa o všetky svoje deti intenzívne zaujíma, ako na diaľku, tak aj pri vzájomných osobných kontaktoch s dcérami. Dievčatá sa vždy veľmi tešia na kontakt s mamou - sú všetky ako kamarátky, s jej manželom, ktorého berú ako za svojho otca aj s ich malou sestričkou. Je až neuveriteľné, že sa radujú z obyčajných vecí akými sú objatie, spoločné stolovanie, spoločné prechádzky, ktoré sa im s otcom a starkými nedostáva,“ hovorí advokátka.

Matka je od dcér vyše 1500 kilometrov

Matka je od svojich dcér vzdialená vyše 1500 kilometrov, preto nie je možné, aby za dievčatami chodila každý druhý týždeň. Je s nimi v pravidelnom telefonickom kontakte, ktorý je často znemožňovaný starkou v pozadí. Stretávanie je obmedzené na raz za mesiac. August prežívajú deti v Rakúsku v kompletnej rodine, kde je o nich s láskou postarané. Na základe potvrdenia od riaditeľky tamojšej školy, dievčatá do nej môžu v budúcnosti nastúpiť. 

Kvôli rozhodnutiu trebišovského súdu sa deti musia proti ich vôli vrátiť na Slovensko k otcovi. Z uvedených dôvodov je advokátka matky pripravená podať voči rozhodnutiu súdu odvolanie. „Odvoláme sa kvôli tomu, že súd neúplne zistil skutkový stav, pretože nevykonal navrhnuté dôkazy potrebné pre zistenie rozhodujúcich skutočností a týmto rozhodnutie súdu vychádza z nesprávneho právneho posúdenia veci,“ uzatvára advokátka. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu