Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Ministerstvo má nové informácie v prípade Slováka zadržaného na Ukrajine

(Zdroj: Miroslav Roháč)

BRATISLAVA - Ministerstvo vnútra pripustilo, že cestovný pas na meno Miroslav Roháč, ktoré mal u seba zadržaný muž bojujúci s proruskými separatistami na Ukrajine, bol s vysokou pravdepodobnosťou vydaný na Slovensku slovenskému občanovi.

Rezort diplomacie sa aj dnes prostredníctvom nášho zastupiteľského úradu v Kyjeve pokúšal od ukrajinských orgánov zistiť, či je zadržaný muž naozaj Slovák. "Obdržali sme nezmenenú odpoveď, na prípade pracujú. Je potrebné si uvedomiť, že v oblasti Donecka prebiehajú boje, a preto aj komunikácia medzi Kyjevom a Donbasom nemusí prebiehať štandardnými cestami a spôsobmi," povedal šéf tlačového odboru ministerstva zahraničia Peter Susko. Odpovede z ukrajinskej strany sa budú podľa neho domáhať aj naďalej.

Podľa ministerstva sa to dá konštatovať na základe niektorých znakov tohto dokladu, ktorého fotografiu zverejnili médiá. "Ministerstvo vnútra SR zatiaľ nedisponuje originálom cestovného dokladu, ktorý zverejnilo ukrajinské ministerstvo vnútra," upozornil Tlačový odbor Kancelárie ministra vnútra.

Muž, ktorý bojoval pri Donecku na Ukrajine na strane proruských síl, je pravdepodobne naozaj Slovák Miroslav Roháč, ako sa o tom špekulovalo už od jeho zadržania. Agentúre SITA v stredu potvrdil zdroj blízky polícii, že takmer isto je to Slovák, ktorý pochádza zo Žiliny a má prechodný pobyt v Banskej Bystrici.

Ešte prednedávnom však dlhšie býval v západnej Európe, na našom území sa zrejme pred odchodom do konfliktnej oblasti zdržal len krátky čas. Podľa medializovaných informácií muž dlhodobo žil v Írsku. Ukrajinci oficiálne do tejto chvíle nepotvrdili informáciu o tom, že by pri Donecku zadržali Slováka, bojujúceho na strane proruských separatistov.

Pri ukrajinskom meste Doneck v utorok údajne zadržali muža zo Slovenska, ktorý bojoval na strane proruských povstalcov. Ruská agentúra RIA Novosti cituje námestníka ukrajinského ministra vnútra Antona Heraščenka, podľa ktorého Slováka identifikovali ako Miroslava Roháča, pochádzajúceho zo Srbska.

Zadržaný mal pri sebe slovenský pas a na kyjevské letisko priletel 3. júla. Ukrajinskí vojaci ho zatkli počas bojov v meste Ilovajsk, asi 35 kilometrov východne od Donecka. Slovák podľa Heraščenka povedal, že bojovať na Ukrajinu neprišiel ako žoldnier, ale z presvedčenia. V povstaleckých milíciách mal údajne na starosti mínomet. V Ilovajsku podľa Roháča bojovali viacerí Srbi, ich ďalší osud mu však nie je známy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu