Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Homofób roka: Najviac hlasov získala Konferencia biskupov Slovenska!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Najviac hlasov v ankete o anticenu Homofób roka dostala Konferencia biskupov Slovenska (KBS). Tento rok ide o druhý ročník ankety.

Ako informuje riaditeľ Inštitútu ľudských práv Peter Weisenbacher, konferencia bola nominovaná za výrok o kultúre smrti v pastierskom liste, ktorý sa pred Vianocami v roku 2013 čítal v katolíckych kostoloch. „Aktéri kultúry smrti používajú na jej presadenie značne prešpekulované metódy,“ znie výrok z pastierskeho listu z prvej adventnej nedele. Podľa biskupov sa rozvratom rodiny znehodnocuje ľudské šťastie, ohrozuje to život a nastoľuje sa kultúra smrti.

Anketu zorganizovali pri príležitosti Medzinárodného dňa proti homofóbii (IDAHO) mimovládne organizácie Inštitút ľudských práv a Dúhové Slovensko n.z. Na hlasovaní sa zúčastnilo viac ako 2 100 ľudí. Podľa informácií z internetovej stránky, kde ľudia hlasovali, KBS získala 897 hlasov (41,84 percenta). Jej hovorca Jozef Kováčik uviedol, že na výsledky ankety reagovať nebudú.

Za KBS nasleduje poslanec NR SR Štefan Kuffa (OĽaNO) so 753 hlasmi (35,12 percenta). Ten bol nominovaný za výrok: „Lepšie by ti bolo, keby ti zavesili mlynský kameň na krk a hodili ťa do vody.“ Povedal to v pléne NR SR o vzťahu medzi dvoma ľuďmi rovnakého pohlavia. Tretí skončil poslanec Igor Matovič (OĽaNO) s 250 hlasmi (11,66 percenta). Matovič povedal: „Oveľa lepšie bude dieťaťu, ak bude v detskom domove, ako sa má pozerať na prerobenú mamu a otca. Bude úplne mešuge...“.

Nasleduje hovorkyňa združenia Aliancia za rodinu Anna Verešová, ktorá získala 145 hlasov (6,76 percenta) s výrokom: „Nesúhlasíme s tým, aby sa takéto formy spolužitia verejne propagovali a mätúco nazývali rodinou.“ Najmenej hlasov z piatich nominovaných dostal vedúci rubriky ekonomika v časopise .týždeň Lukáš Krivošík, a to 99 hlasov (4,62 percenta). Ten sa k situácii LGBTI menšiny v EÚ vyjadril: „Nemali by sme byť zdržanliví pri zavádzaní takýchto nevyspytateľných sociálnych experimentov?“

„Oproti minulému roku sa počet hlasujúcich zvýšil takmer o tretinu, čo potvrdzuje fakt, že spoločnosť začína homofóbiu vnímať podobne negatívne ako rasizmus či xenofóbiu,“ povedala Alena Krempaská z Dúhového Slovenska. „Umiestnenie v tejto ankete by autori a autorky výrokov mali vziať s určitou dávkou pokory a zamyslieť sa nad tým, čo robia a ako to robia, keď vo verejnosti vyvolávajú takéto pocity a názory,“ dodáva Weisenbacher.

Do hlasovania na webovej stránke ludskeprava.sk/homofob sa mohol zapojiť ktokoľvek, rovnako ako do nominácií. Trofejou pre víťaza je štylizovaný piktogram, zdeformovaná tvár, ktorá v sebe ukrýva aj nápis 4%, teda tradične chápaný podiel neheterosexuálnych osôb v populácii. Autorom je dizajnér Maroš Schmidt, ktorý ju vytvoril bez nároku na honorár. Organizátori ankety sa ju pokúsia víťazovi odovzdať, no podľa vlastných slov nerátajú s ústretovosťou.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu