Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Kvôli dovolenkovému obdobiu je na súdoch menej pojednávaní

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Letné dovolenkové obdobie sa odráža na intenzite pojednávaní na slovenských súdoch. Pojednávaní je v júli a v auguste menej nielen kvôli čerpaniu dovoleniek sudcov, ale aj kvôli dovolenkám ostatných účastníkov súdnych konaní.

"K menšiemu počtu pojednávaní prispieva aj fakt, že pri odročovaní pojednávaní v predchádzajúcich mesiacoch (máj – jún) sú sudcovia ihneď informovaní obhajcami, prokurátormi, či samotnými účastníkmi konaní o čerpaní ich dovoleniek, preto súd na júlové a augustové dni pojednávanie radšej nevytýči," informoval hovorca bratislavských súdov Pavol Adamčiak. 

Adamčiak tvrdí, že pojem justičné prázdniny je pre súdy v Bratislavskom kraji bezpredmetný. "Vo väzobných trestných veciach sú určené pravidelné, ako aj víkendové pohotovostné služby v jednotlivých senátoch," pripomenul Adamčiak.

O vzatí do väzby totiž musí súd rozhodnúť do 48 alebo do 72 hodín od doručenia návrhu. Podobné pravidlá platia a v iných prípadoch, napríklad o predbežnom opatrení o zverení dieťaťa do starostlivosti fyzickej alebo právnickej osoby musí byť za určitých podmienok rozhodnuté do 24 hodín. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu