Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Úsmev ako dar pripravuje náhradných rodičov

Zobraziť galériu (2)

Spoločnosť priateľov detí z detských domovov Úsmev ako dar pripravuje náhradných rodičov prostredníctvom programu PRIDE už od roku 2002. Program PRIDE (zdroj informácií pre vzdelávanie a rozvoj rodičovských zručností) sa vyvinul z dlhoročného projektu venujúcemu sa otázkam starostlivosti o deti v USA.

Základným princípom programu PRIDE je presvedčenie, že hodnota rodinného života pre deti je veľmi dôležitá a že plnohodnotne sa dieťa môže rozvíjať len v úprimnom a hlbokom vzťahu s dospelým – rodičom, ktorý zabezpečuje jeho potreby. Náhradní rodičia potrebujú určité vedomosti, schopnosti a zručnosti, aby dokázali to, čo sa nepodarilo biologickým rodičom - naplniť potreby dieťaťa. Program PRIDE im to umožňuje.

Od začiatku pôsobenia programu PRIDE na pobočke Úsmevu ako dar v Košiciach, sa darí získavať účastníkov tohto programu viacerými spôsobmi.

V prvom prípade ide o skupinu rodičov, ľudí, ktorí majú záujem o osvojenie, pestúnsku starostlivosť alebo profesionálnu rodinu a tak chcú pomôcť deťom. Druhou skupinou sú odborníci pracujúci na rôznych pozíciách v starostlivosti o deti s nariadenou ústavnou starostlivosťou.

V roku 2006 vyškolila košická pobočka Úsmevu ako dar programom PRIDE 94 rodičov a 43 odborníkov pracujúcich s deťmi s nariadenou ústavnou starostlivosťou.

Regionálna riaditeľka programu PRIDE v Košiciach PhDr. Stanislava Hunyadiová uvádza: „V Košickom kraji nemáme detský domov, ktorého zamestnanci by sa nevzdelávali. Z našich možností všetci využili PRIDE, väčšina z nich aj výcvik, ktorý im pomohol nahliadnuť do prípravy sociálnych a individuálnych plánov pre deti.

Podľa nej efektivita prevencie, práca s dysfunkčnou rodinou a práca pri sanácii rodiny záleží od spolupráce zainteresovaných v sociálnej oblasti a poskytnutí možností riešení v jednotlivých subjektoch.

SPDDD Úsmev ako dar v Nitre začal koncom júna 2006 pôsobiť vo vybraných 18 rodinách pri sanácii rodinného prostredia detí z detských domovov a v 10 rodinách spolupôsobil pri výkone uložených výchovných opatrení, aby tak zabránil umiestneniu detí do detských domovov. „Do procesu sanácie bolo zaradených 76 detí vrátane súrodencov detí umiestnených v detských domovoch, nakoľko sme pracovali s rodinou ako jedným celkom “, uvádza Katarína Minarovičová, manažérka nitrianskej pobočky Spoločnosti Úsmev ako dar.

Spoločnosť Úsmev ako dar verí, že v poslednom čase naštartované spolupráce súčasnými smerovaniami posunú spoluprácu ešte konštruktívnejšie a prispejú k systematickej pomoci tým, ktorí to najviac potrebujú,

...aby každé dieťa malo rodinu.“

Úsmev ako dar pripravuje
Zobraziť galériu (2)
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu