Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Po Česku sa hovorí o návrate vojenčiny aj u nás: Do konca roka chce ministerstvo túto zmenu!

Inšpirujeme sa našimi susedmi? Zobraziť galériu (3)
Inšpirujeme sa našimi susedmi? (Zdroj: topky)

BRATISLAVA – Nie, toto nie je žiadny vtip. Naši susedia z Česka sa chystajú zaviesť doslova prevratné zmeny, ktoré by mohli znamenať znovuzavedenie povinnej vojenskej služby. Vláda o tom má rozhodovať už na jeseň! Náš minister obrany Martin Glváč sa už v minulosti vyjadril, že je fanúšikom povinnej vojenskej služby. Je možné, že sa takéto rozhodnutie môže dotknúť aj nás?

Česi o tom môžu rozhodnúť už na jeseň, keby to vláda schválila, dotklo by sa to najmä mladých mužov, ktorí by boli nútení odísť rovno pred odvodové komisie. Tie by posúdili, či sú schopní vojenskej služby. Tak by sa stalo, že by mladí muži opäť chytili do rúk ozajstnú strelnú zbraň.

My sme zisťovali, či sa niečo podobné rieši aj u nás. Minister obrany Martin Glváč sa vyjadril v minulosti, že je fanúšikom povinnej vojenskej služby. U nás skončila v roku 2006. So vstupom do NATO sme museli mať profesionálnu armádu, preto povinná vojenská služba zanikla.

Branná povinnosť u nás však zrušená nebola. "Slovenská republika brannú povinnosť nikdy nezrušila. Rozsah brannej povinnosti  je upravený v zákone o brannej povinnosti," povedala nám hovorkyňa ministerstva obrany Martina Balleková.

Následne by bol vykonaný odvod. "Odvod sa vykonáva v čase vojny a vojnového stavu. Mimoriadnu službu má povinnosť vykonať vojak v zálohe vo všetkých krízových stavoch a odvedený registrovaný občan v čase vojny a vojnového stavu," povedala hovorkyňa ministerstva.

Mobilizáciu vyhlasuje na návrh vlády náš prezident. Realizujú ju okresné úrady v sídle kraja. Povolávacie rozkazy doručí Slovenská pošta občanovi na miesto trvalého bydliska. Okamžite by bola šírená prostredníctvom masmédií.

To všetko by sa týkalo len mimoriadnej situácie. Česi chcú však zaviesť povinnú službu aj v bežných časoch. Zisťovali sme, či má podobné zámery aj naše ministerstvo obrany.

Dozvedeli sme sa, že ministerstvo pripravuje nový koncept mobilizácie. "Ministerstvo obrany SR pripravuje Koncepciu mobilizácie, ktorú predloží na schválenie ministrovi obrany SR do konca roku 2014. Predmetná koncepcia bude obsahovať aj návrhy na riešenie problematiky brannej povinnosti, tvorby a prípravy záloh. Návrh koncepcie je v štádiu spracovania a v súčasnosti je predčasné hovoriť o riešeniach súvisiacich s úpravou brannej povinnosti, tvorbou a prípravou záloh," vyjadrila sa pre Topky hovorkyňa Balleková.

Minister obrany Martin Glváč je fanúšikom povinnej vojenskej služby
Zobraziť galériu (3)
Minister obrany Martin Glváč je fanúšikom povinnej vojenskej služby  (Zdroj: SITA)

Slovensko je v súčasnosti schopné povolať vyše pol milióna záložákov. "V súčasnosti je v evidencii cca 600 tisíc vojakov v zálohe. Ich priemerný vek je 40,5 roka."

Zrejme sa návratu starých čias len tak ľahko nedočkáme. Napokon aj z kancelárie ministra nám potvrdili, že uvažujú iba o dobrovoľnej službe. Záujemcovia by sa mohli prihlásiť a absolvovať niekoľko mesiacov výcviku. "O zavedení povinnej vojenskej služby vo forme známej z minulosti ako "základná vojenská služba" sa v súčasnosti neuvažuje," znela odpoveď z ministerstva.

Podľa našich informácií by išlo o výcvik vo forme kurzov, prihlásiť by sa mohli aj ženy. Je ťažké odhadovať, koľko Slovákov by sa prihlásilo do dobrovoľnej vojenskej služby.

Prečítajte si aj to, čo by sa stalo, keby bol vyhlásený mimoriadny stav a kto by musel nastúpiť na brannú povinnosť.

Máte aj vy nejaké vtipné alebo zaujímavé príhody z povinnej vojenskej služby? Pošlite nám svoje zážitky, príhody alebo fotky, na ktoré len tak ľahko nezabudnete na tipy@topky.sk a my ich uverejníme!

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu