Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Armáda zverejnila fotografie mŕtvych vojakov: Pozrite si životné príbehy štyroch hrdinov!

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: FOTO: army.cz)

PRAHA - Českí vojaci, ktorí padli v utorok v Afganistane, budú pochovaní 17., 18. a 21. júla v Chomutove, Hradci Králové, Týništi nad Orlicí a Jičíne. Smútočné obrady sa uskutočnia s vojenskými poctami. ČTK to oznámila hovorkyňa generálneho štábu Jana Růžičková. Armáda dnes tiež na www.army.cz zverejnila totožnosť štyroch českých obetí utorkového samovražedného atentátu. Útok neprežili čatár Ivo Klusák, desiatnik Libor Ligač, desiatnik Ján Šenkýř a rotmajster David Beneš.

Mená padlých vojakov armáda podľa Ružičkovej zverejnila so súhlasom ich rodín. "Týmto zároveň žiadame všetkých, aby z úcty k nim rešpektovali v plnej miere ľudský rozmer tejto tragickej situácie aj hlboký zármutok, ktorému sú blízki vojakov v súčasnej dobe vystavení," zdôraznila hovorkyňa.

"Armáda Českej republiky stratila svojich štyroch mužov, rešpektovaných profesionálov a kolegov, vojakov telom aj dušou," dodala. 

Armáda zverejnila fotografie mŕtvych
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: FOTO: army.cz)

Klusák sa narodil v roku 1980, nastúpil do armády v júli 2000 a po celú dobu svojej profesionálnej kariéry bol príslušníkom 43. výsadkového práporu v Chrudimi. Zo základnej pozície pancierovníka postupne postúpil cez vodiča až na staršieho operátora veliteľského družstva 2. výsadkovej roty. Slúžil v šiestich zahraničných misiách, z toho štyrikrát v Afganistane. Pochovaný bude 21. júla v Jičíne. 

Armáda zverejnila fotografie mŕtvych
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: FOTO: army.cz)

Posledná rozlúčka so rok mladším Ligačom bude 18. júla v Týništi nad Orlicí. Ligač bol v 43. výsadkovom prápore v Chrudimi iba o tri mesiace kratšiu dobu. Pri tejto jednotke začínal pri minometnom družstve, potom postúpil cez družstvo AGS na ostreľovača až na strelca výsadkového družstva. Do Afganistanu bol vyslaný dvakrát. 

Armáda zverejnila fotografie mŕtvych
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: FOTO: army.cz)

Šenkýř sa narodil v roku 1975. Po absolvovaní prípravnej služby bol v roku 2006 zaradený na pozíciu vodiča jednotiek vo vtedajšej 14. brigáde logistickej podpory a následne v 13. delostreleckej brigáde. K 43. výsadkovému práporu do Chrudimi bol preložený v apríli 2011. V zahraničnej misii bol prvýkrát. So Šenkýřom sa ľudia budú môcť rozlúčiť 18. júla v Hradci Králové. 

Armáda zverejnila fotografie mŕtvych
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: FOTO: army.cz)

O deň skôr bude v Chomutove pochovaný Beneš, ktorý sa narodil v roku 1986 a vojakom bol od januára 2006. V Afganistane bol trikrát. V armáde pôsobil najprv ako strelec, potom veliteľ družstva a zástupca veliteľa čaty v 41. mechanizovanom prápore v Žatci. 

Vojaci boli súčasťou strážnej jednotky, ktorá stráži leteckú základňu Bagram. Ich úlohou je hliadkovať vo dvadsaťkilometrovom okolí základne, zabraňovať raketovým útokom alebo zisťovať informácie od civilistov. Samovražedný atentátnik ich zabil vo chvíli, keď hovorili s civilistami. Okrem Čechov zahynuli tiež dvaja afgánski policajti a niekoľko civilistov. 

Ťažko zranený bol aj ďalší Čech. Do vlasti ho prepravil v nedeľu vojenský špeciál. Je vo veľmi vážnom stave. Ďalšiemu útoku českí vojaci čelili v noci na nedeľu, pri streľbe bol zranený jeden vojak. 

Ostatky padlých boli do Česka letecky prevezené vo štvrtok, po prílete lietadla sa na kbelskom letisku uskutočnil za prítomnosti prezidenta Miloša Zemana a premiéra Bohuslava Sobotku pietny ceremoniál. 

    

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu