Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Dana zatriasla Glváčom

Dana zatriasla Glváčom Zobraziť galériu (6)
Dana zatriasla Glváčom (Zdroj: topky)

BRATISLAVA - Hovorí sa, že kam čert nemôže, tam pošle ženu. Dnes jedna úradovala v Dubnici nad Váhom, kde doslova zatriasla ministrom obrany Martinom Glváčom. Nešlo však o ženu s ladnými ženskými krivkami, ale o mohutnú samohybnú kanónovú húfnicu DANA. Výstrel z nej bol taký silný, že šéf rezortu obrany v prvým sekundách po výstrele váhal, či ešte vôbec počuje.

"Asi zámerne ma riaditeľ DMD Group postavil do dverí, aby som zacítil tlakovú vlnu a mal som aj predstavu, aký rachot to robí," povedal Glváč po skúšobnej strele. Do Dubnice dnes prišiel minister Glváč odprezentovať svoj zámer podporiť slovenský zbrojársky priemysel v rámci krajín V4. Urobil to symbolicky v deň začiatku slovenského predsedníctva. Z pripravovaných projektov prezentoval najmä ambíciu získať zákazku na generálnu opravu húfnic DANA, ktoré má vo výzbroji poľská armáda. Takýto projekt by podľa generálneho riaditeľa DMD Group Viliama Dubovického významne pomohol v rozvoji zbrojárstva na Považí. "Bavíme sa o stovkách ľudí, ktorých by sme vedeli zamestnať," prezradil Dubovický.

Zbrojárske závody na Považí v časoch Československa zamestnávali až 14.000 ľudí, dnes je tento počet iba v stovkách. História spoločností na Považí siaha až do čias Hitlera, kedy počas 2. svetovej vojny došlo k veľkej obnove dubnickej fabriky. "Vtedy sem na nútené práce nahnali za pár mesiacov niekoľko tisíc ľudí," povedal. Najslávnejšie časy fabriky boli ale v 50. až 70. rokoch, kedy v nej pracovali tisíce zamestnancov. "Spolu s Martinom a Detvou robili vývoz delostreleckej, či tankovej techniky do 50 štátov," vysvetlil.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu