Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Smer by sa mal posúvať viac doľava, tvrdí Blaha

Ľuboš Blaha
Ľuboš Blaha (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Smer-SD by sa mal posúvať podľa poslanca NR SR za Smer-SD Ľuboša Blahu viac doľava. Ako povedal v rozhovore, preto bude čo najradikálnejšie hlásať, že na Slovensku potrebujeme viac ľavice. Podľa neho sociálny balíček, ktorý ohlásil premiér Robert Fico na júnovom sneme strany, je krokom správnym smerom.

„Presne toto Smer-SD potreboval. Chápem, že bolo treba urobiť poriadok vo financiách po pravicovej vláde. Smer-SD ukázal, že je kompetentnejší vo verejných financiách, pričom sa tu vytváral mýtus, že sociálna demokracia nevie hospodáriť a len rozdáva. Ukázalo sa, že je to presne naopak. Smer-SD je ten, ktorý vie hospodáriť, čo oceňuje celá EÚ. Na druhej strane sa sociálnym balíčkom ukáže, že sme v porovnaní s pravicovými stranami ďaleko sociálnejší a chceme pomáhať slabším a zraniteľnejším,“ povedal Blaha.

Blaha sa dodnes nestal členom strany. „Je to dané skôr tým, že som stále vedecky aktívny. Vždy som to vnímal tak, že veda a politika by nemali byť takto priamo formálne prepojené. Na jednej strane som aktívny člen poslaneckého klubu a Smer-SD podporujem. Na druhej strane mi formálne členstvo v strane nechýba,“ povedal s tým, že to nie je preto, že by Smer-SD nepovažoval za ľavicovú stranu.  Na Slovensku je podľa neho Smer-SD určite najľavicovejšou relevantnou politickou stranou. Jeho alternatívou na Slovensku sú len pravicové strany.

„Niektorým európskym partnerom sa môžu zdať niektoré kroky Smeru-SD ako málo ľavicové, relatívne umiernené. Smer-SD je veľmi umiernená sociálnodemokratická strana severského typu. V ekonomickej oblasti dbá na rozdeľovanie zdrojov a na fiškálnu udržateľnosť. Na druhej strane naše sociálne programy ukazujú, že je vôľa aj v postkomunistickom priestore, ktorý je pravicovejší ako západná Európa, posúvať veci doľava,“ dodal Blaha.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu