Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Veľké porovnanie cien potravín v susedných štátoch: Všade dobre, na Slovensku najdrahšie!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: SITA, Topky)

BRATISLAVA – Rozhodujete sa pri nakupovaní potravín predovšetkým cenami? Tak si porovnajte ich cenovky s okolitými štátmi. Pre čo sa oplatí ísť nakupovať do Poľska, Maďarska či Česka vám teraz ukážeme v prehľadnej tabuľke. Ceny tovarov a služieb sú u nás o 28% nižšie ako je európsky priemer, no v porovnaní so susedmi, nie sme na tom dobre. Najlacnejšiu máme iba jednu položku!

Podľa údajov Štatistického úradu EÚ sú však ceny tovarov a služieb na Slovensku v porovnaní s európskym priemerom o – 28 % nižšie. O viac než desatinu lacnejšie ako v EÚ sú v slovenských obchodoch podľa štatistík aj potraviny. V porovnaní s okolitými krajinami však už slovenské cenovky také nízke nie sú. Drahšie potraviny a nealko nakupujú len spotrebitelia v Rakúsku. Naopak, v Poľsku sú potraviny až o – 30 % lacnejšie ako u nás.

Podľa najnovšej správy Európskej komisie Consumer Prices Research 2013 vytvorila Poštová banka prehľadnú tabuľku porovnávaných cien 28 potravín s okolitými štátmi – Českom, Rakúskom, Maďarskom a Poľskom. A aké sú výsledky?

Poľsku sú cenovo najvýhodnejšie predovšetkým mäsové a mliečne výrobky. Poliaci nakupujú aj najlacnejšie pivo či cigarety. Kontroverzná soľ je však v Poľsku prekvapivo dokonca o niečo drahšia ako u nás.

Najdrahšie potraviny sú v Rakúsku. Ich vyššia cena je však vyvážená vyššou kvalitou a vyššími príjmami domácností. Do Česka sa oplatí zájsť za určitými vybranými potravinami.

Najdrahšie sú u nás maslo, syr a džús. Najlacnejší máme iba čaj! Porovnajte si cenové rozdiely v tabuľke:

(Červená cena je najdrahšia. Zelená cena je najlacnejšia.)

Veľké porovnanie cien potravín
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: PB)

 

Viete, ako správne nakupovať? Prečítajte si na Vyšetrení, aké najčastejšie chyby pravdepodobne robíte pri nakupovaní!

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu