Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Vodohospodári sú pripravení na zvýšenie vodných hladín

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BANSKÁ ŠTIAVNICA - Slovenský vodohospodársky podnik (SVP), š. p., promptne reaguje na vývoj hydrometeorologickej situácie v oblasti juhovýchodnej Európy, ktorá by v najbližších dvoch dňoch mala podľa predpovedí hydrometeorológov vyvolať aj zvýšenú zrážkovú činnosť, najmä na území severného a východného Slovenska. Pre TASR to dnes vyhlásil hovorca SVP Ľuboš Krno.

Všetky správy povodí, najmä v povodiach Hornádu a Bodvy, ale aj Bodrogu, Laborca, Popradu s Dunajcom i horného a stredného Váhu, a tiež horného Hrona, Slanej a Rimavy, kde je predpoklad intenzívnejších dažďov, sú v mimoriadnej pohotovosti, aby v prípade hroziacej povodňovej situácie ihneď vykonávali potrebné zabezpečovacie práce na odvrátenie povodňových následkov.

Momentálne sa na všetkých vodných tokoch po dažďoch z uplynulých dní vodné stavy ustálili, dokonca aj s miernym poklesom hladín, čo vytvára mierny optimizmus aj pred avizovanými lejakmi. Vodohospodári, po minimálnych tohtoročných snehových zásobách, majú vytvorený aj dostatočný retenčný priestor vo vodných nádržiach na zachytenie väčšieho množstva zrážok. Napríklad, Liptovská Mara je naplnená stále len na 85 %, pričom je schopná zachytiť ešte 65 miliónov m3 vody.

Z hľadiska zachytenia povodňovej vlny je na tom veľmi dobre aj Oravská priehrada, ktorá je naplnená len na 67 %, pričom sa do nej zmestí ešte viac ako 117 miliónov m3 vody. Vodohospodári okamžite reagujú aj na zvýšené prítoky do vodných nádrží primeranou a vhodnou manipuláciou na výpustných zariadeniach. Vodná nádrž Ružín na vodnom toku Hornád bola ešte v pondelok naplnená na 96 %, no dnes už len na 91 %.

Tamojší vodohospodári zvýšili odtok z nádrže na 60 m3/s, aby si vytvorili dostatočný retenčný priestor na zachytenie väčšieho množstva zrážok. Naopak, súčasná situácia zlepšuje vodné zásoby na Domaši. Za dva dni tam stúpla hladina o 83 centimetrov a dnes už dosahuje prakticky úplne vyhovujúci vodný stav aj pre rekreačné účely. Vodohospodári však z Domaše aj napriek tomu vypúšťajú len 3,5 m3 vody za sekundu. Momentálne je Domaša naplnená na 71 % zásobného objemu a Zemplínska Šírava na 87 %.

Podľa názoru vodohospodárov je pripravenosť vodných nádrží na optimálnu manipuláciu a reagovanie na zvýšené zrážky veľmi dobrá. "Nevylučujeme však, že následkom prietrže mračien môže na niektorých vodných tokoch dôjsť k lokálnemu vybreženiu či vyliatiu potokov, no pracovníci jednotlivých správ povodí sú pripravení okamžite zasiahnuť a rozbehnúť potrebné zabezpečovacie práce," dodal Krno.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu