Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Slováka vyhodili v Rakúsku z práce ako prašivého psa: Ocukroval si jahody!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: FB)

VIEDEŇ - Za 50 gramov práškového cukru, vyhadzov na ulicu! Presne toto sa stalo slovenskému časníkovi Jurajovi (43), ktorý pracoval v jednej luxusnej viedenskej reštaurácii. Cez prestávku si osladil jahody cukrom z reštaurácie a majiteľ ho za to vyhodil. Prípad pobúril viacero rakúskych médií. Tie spolu s úradmi celú vech nenechali tak a Slovákovi sa po roku dostalo zadosťučinenia.

Ani nie 10 centov a musel si zbaliť veci a odísť z práce. Takú hodnotu má cukor, s ktorým si posypal na obed svoje jahody Slovák Juraj. Za tento čin ho majiteľ siete luxusných reštaurácií Mario Plachutta okamžite vyhodil. O prípade informovali rakúske médiá.

Podľa rakúskych novín ho majiteľ zbadal a začal na neho kričať, že kradne cukor. Následne ho vyhodil. Slovák sa potom obrátil na príslušné úrady, aby vec prešetrili. A urobil dobre. Po roku mu bolo prisúdené odškodné zhruba 2400 eur.

"Mal som obyčajnú pracovnú prestávku, kde som si priniesol vlastné jahody. Cukor tam bol rovnako ako korenie alebo špáradlá. Potom ku mne osobne prišiel majiteľ a začal na mňa kričať," povedal pre rakúsky Wiener Zeitung Juraj.

Pre noviny tiež povedal, že práca sa mu tam páčila. "Práca tam bola dobrá, plat tiež a pracoval som rád. Ale šéf bol stále nespokojný. Vždy bol vyvíjaný tlak. Mali sme sa viac usmievať a byť ešte rýchlejší, aby sme mohli aj viac zarobiť," povedal Slovák.

Súdy uznali, že Jurajovi vôbec nešlo o obohatenie. Výpoveď teda vyhodnotili ako neodôvodnenú. Majiteľ sa bránil, že nešlo ani tak o obohatenie, ale porušenie pracovnej morálky, keď si bez opýtania dovolil použiť firemný cukor pre súkromné účely.

Majiteľ reštaurácií Mario Plachutta je nekompromisný
Zobraziť galériu (2)
Majiteľ reštaurácií Mario Plachutta je nekompromisný  (Zdroj: FB)

Šéf odborárov Rudolf Kaske už vyzval majiteľov k väčšej úcte k svojim zamestnancov. Majiteľ Mario Plachutta následne vydal tlačovú správu, kde sa čuduje verdiktu. Vyjadril sa, že v tomto prípade ide o celkový prístup a morálku, nie peniaze.

Prípad vyvolal búrku nevôle. Juraj si nemohol ani osladiť svoje jahody a musel z práce odísť. Rakúske médiá sa postavili za Slováka, ten teraz dostal aspoň malé odškodné. Celá vec iba prilieva olej do ohňa v téme správania sa zamestnávateľov voči Slovákom pracujúcim za hranicami na západ od nás.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu