Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Vinári sa pripravujú na otvorenie tohtoročnej malokarpatskej sezóny

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Hlavná vinárska sezóna na Malokarpatskej vínnej ceste sa začne 8. ročníkom jarných Dní otvorených pivníc. V dňoch 23. a 24. mája otvorí svoje pivnice vyše 100 vinárov od Bratislavy po Trnavu. Okrem neodmysliteľnej degustácie vín z produkcie malokarpatských vinárov bude pripravená ochutnávka tradičných regionálnych špecialít v podobe typických gulášov, lokší, pagáčov, závinov či iných dobrôt.

Ešte pred týmto podujatím pripravuje malokarpatské vinohradnícke mesto Pezinok svoje Vínne trhy. Uskutočnia sa v piatok a sobotu (4.–5. apríla). Verejná ochutnávka súťažných vzoriek vín bude v mestskom Kultúrnom centre.

"Pezinské vínne trhy prispeli k vytvoreniu novodobej tradície Pezinka ako centra vínneho turizmu na Slovensku a stali sa miestom odborných i neformálnych stretnutí vinárov," zhodnotil trhy Milan Pavelka, predseda Občianskeho združenia Malokarpatská vínna cesta.

Medzinárodná súťaž, výstava a degustácia hroznových vín v tomto roku ponúka 605 vzoriek vín, čo je o 46 viac ako vlani. Vína v súťaži boli rozdelené do ôsmich kategórií, z ktorých vzišli aj absolútni šampióni. Ich kvalitu budú môcť návštevníci degustovať počas vínnych trhov.

"Hodnotenie bolo anonymné za okrúhlym stolom, šesť odborných komisií hodnotilo vína na základe 100-bodového systému založeného na princípe udeľovania kladných bodov. Ku každému ročníku vydávame katalóg, ktorý obsahuje zoznam všetkých zúčastnených a prehľad ocenených vín," povedala dlhoročná protagonistka súťaže Oľga Bejdáková z usporiadateľského Združenia pezinských vinohradníkov a vinárov.

Na pezinských vínnych trhoch ani tento rok nebudú chýbať sprievodné podujatia, ako napríklad súťaž o najkrajšiu vínnu etiketu, adjustáž vína, či atraktívna súťaž o Kráľovnú vína malokarpatského regiónu. Vínne trhy v Pezinku sa usporadúvajú od roku 1995, pôvodne ako regionálna ochutnávka vín. Postupne sa vyprofilovali na podujatie, z ktorého ocenenia sa považujú za vysoko prestížne.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu