Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Žitňanská chce zvýšiť ochranu vinohradov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Zefektívniť ochranu vinohradov a viníc chce novelou zákona o vinohradníctve a vinárstve poslankyňa za SDKÚ-DS Lucia Žitňanská.

"Pre všetky vinohradnícke oblasti na území SR sa zjednocuje princíp, že vinohradnícka plocha sa smie užívať iba ako vinica, zároveň však vlastníkom ostáva zachované ich zvrchované právo nakladať so svojím vlastníctvom podľa vlastného uváženia. Hodnota spoločenskej ochrany viníc je potom daná výškou úhrady za zmenu užívania," vysvetľuje Žitňanská.

Právna norma zároveň dopĺňa možnosť udeliť výnimku z užívania vinohradníckej plochy za účelom vybudovania stavieb určených na verejnoprospešné služby a pre verejné technické vybavenie územia ako sú diaľnice, cesty a miestne komunikácie.

Poslankyňa rovnako navrhuje úpravu správneho deliktu, ktorého sa dopustí vinohradník, vinár, obchodník alebo maloobchodník, ktorý neužíva akúkoľvek vinohradnícku plochu, nie len vinohradnícku plochu v Tokaji, ako vinicu.

Zaviesť by sa tiež mal odvod za zmenu druhu pozemku poľnohospodárskej pôdy označenej ako vinica na nepoľnohospodársky druh pozemku a tým umožniť zmenu druhu pozemku až po úhrade odvodu. Pri výške odvodu sa má postupovať podľa platného osobitného predpisu.

"Vinohrady a vinice tvoria tradičný obraz Slovenskej krajiny a vinohradníctvo a vinárstvo sú pôvodnými, autonómnymi slovenskými remeslami. Vinohradníctvo a vinárstvo je súčasťou kultúrneho a historického dedičstva a identity krajiny. Vinári a vína z Malokarpatského či Tokajského regiónu dosiahli už v 19 storočí svetové renomé," argumentuje Žitňanská.

Pestovanie hrozna a dorábanie vína podľa nej predstavujú pre krajinu významný zdroj pracovných príležitostí. Investície do vinárstva znamenajú zároveň rozvoj blízkych odvetví, ako sú turistický ruch, gastronómia, hotelierstvo, múzejníctvo, wellnes, cykloturistika a ďalšie.

V čase dopadov hospodárskej krízy ide o nezanedbateľný nástroj zvyšovania zamestnanosti a vytvárania nových pracovných príležitostí. Iba v Malokarpatskom regióne sa odhaduje, že vinohradníctvo, vinárstvo a príbuzné odvetvia sú schopné vytvoriť okolo päťtisíc pracovných miest, dodáva opozičná poslankyňa.

"Tak, ako dlhodobo a trvalo rastie spotreba slovenského vína (na Slovensku sa viacej vína vypije ako vyrobí), rastie aj záujem jeho výrobcov o vinohradnícke plochy za účelom pestovania viniča na slovenskom terroire, s regionálnymi špecifikami. Tomuto spoločensky prospešnému trendu stojí v ceste nedostatočná ochrana viníc, právna neistota pri ich užívaní ako vinice a tlak developerov na ich zástavbu. Výsledkom sú nevyužité hospodárske príležitosti, frustrácia podnikateľov, spustnutie najkvalitnejších lokalít, úpadok krajiny a rast lokálnej nezamestnanosti. Takýto stav je dlhodobo neudržateľný a podnikatelia, odborná i laická verejnosť naliehavo žiadajú jeho nápravu," uzatvára poslankyňa za SDKÚ-DS.

Návrh parlament prerokuje na septembrovej schôdzi.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu