Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Žitňanská neuspela so zvýšením ochrany vinohradov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Vinohrady a vinice nebudú požívať vyššiu ochranu, ako to v novele zákona o vinohradníctve a vinárstve navrhovala poslankyňa za SDKÚ-DS Lucia Žitňanská. Parlament jej návrh neschválil.

"Pre všetky vinohradnícke oblasti na území SR sa zjednocuje princíp, že vinohradnícka plocha sa smie užívať iba ako vinica, zároveň však vlastníkom ostáva zachované ich zvrchované právo nakladať so svojím vlastníctvom podľa vlastného uváženia. Hodnota spoločenskej ochrany viníc je potom daná výškou úhrady za zmenu užívania," vysvetľovala podstatu návrhu Žitňanská.

Právna norma zároveň dopĺňala možnosť udeliť výnimku z užívania vinohradníckej plochy za účelom vybudovania stavieb určených na verejnoprospešné služby a pre verejné technické vybavenie územia ako sú diaľnice, cesty a miestne komunikácie. Poslankyňa rovnako navrhovala úpravu správneho deliktu, ktorého sa dopustí vinohradník, vinár, obchodník alebo maloobchodník, ktorý neužíva akúkoľvek vinohradnícku plochu, nielen vinohradnícku plochu v Tokaji, ako vinicu.

Zaviesť sa tiež mal odvod za zmenu druhu pozemku poľnohospodárskej pôdy označenej ako vinica na nepoľnohospodársky druh pozemku a tým umožniť zmenu druhu pozemku až po úhrade odvodu.

"Vinohrady a vinice tvoria tradičný obraz slovenskej krajiny a vinohradníctvo a vinárstvo sú pôvodnými, autonómnymi slovenskými remeslami. Vinohradníctvo a vinárstvo je súčasťou kultúrneho a historického dedičstva a identity krajiny. Vinári a vína z malokarpatského či tokajského regiónu dosiahli už v 19. storočí svetové renomé," argumentovala Žitňanská.

Pestovanie hrozna a dorábanie vína podľa nej predstavujú pre krajinu významný zdroj pracovných príležitostí. Investície do vinárstva znamenajú zároveň rozvoj blízkych odvetví, ako sú turistický ruch, gastronómia, hotelierstvo, múzejníctvo, wellnes, cykloturistika a ďalšie.

V čase dopadov hospodárskej krízy ide o nezanedbateľný nástroj zvyšovania zamestnanosti a vytvárania nových pracovných príležitostí. Iba v malokarpatskom regióne sa odhaduje, že vinohradníctvo, vinárstvo a príbuzné odvetvia sú schopné vytvoriť okolo päťtisíc pracovných miest, dodáva opozičná poslankyňa.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu