Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Živnostníkom sa minimálne odvody odrazia na nízkej výške dôchodku

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA – Prevažná väčšina živnostníkov a iných samostatne zárobkovo činných osôb (SZČO) si platí poistné na dôchodok z minimálneho vymeriavacieho základu.

"Z priemerného počtu 195.632 samostatne zárobkovo činných osôb za január až marec tohto roku odviedlo až 162.714 z nich poistné na starobné poistenie z výšky minimálneho vymeriavacieho základu," potvrdil hovorca Sociálnej poisťovne (SP) Peter Višváder. Toto obdobie ich poistenia sa odrazí aj na ich starobnom dôchodku. "Nielen doba poistenia je významná veličina, z ktorej sa vypočítava starobný dôchodok, ale aj osobné mzdové body. Vypočítavajú sa podľa platenia poistného z príjmov už od roku 1984, vtedy však status SZČO ešte neexistoval," podotkol Višváder. "Vo všeobecnosti však možno povedať, že drvivá väčšina živnostníkov a ostatných SZČO, až okolo 90 %, si platí minimálne poistné, preto im za toto obdobie poistenia vychádzajú aj nižšie sumy starobných dôchodkov."

Pokiaľ ide o aktuálne priznané starobné dôchodky, ich priemerná výška v mesiaci marec dosiahla sumu 420,98 eura, pričom priemerná výška novo priznaných starobných dôchodkov len pre skupinu SZČO v tom istom mesiaci bola nižšia a predstavovala sumu 388,01 eura. Ako však pripomína hovorca SP, títo ľudia neboli v pozícii SZČO celú dobu svojho aktívneho pracovného života, a teda celé obdobie svojho dôchodkového poistenia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu