Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Hasiči aj policajti majú v stavoch rezervy

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Stavy policajtov a hasičov sú naplnené približne v rovnakej miere. V Policajnom zbore majú pozície obsadené na 97 percent, v Hasičskom a záchrannom zbore na 97,25 percenta. U hasičov mali na konci februára obsadených 4 045 funkčných miest. "V zásahovej zmenovej službe je voľných 51 miest," uviedla Zuzana Farkasová z hasičského prezídia.

Policajný zbor má voľných približne 700 miest. "Každé krajské riaditeľstvo si obsadzuje voľné miesta podľa vlastných potrieb, predovšetkým ide o miesta vo výkonných útvaroch," ozrejmila Silvia Keratová z tlačového odboru Kancelárie ministra vnútra. Policajti pritom výrazne doplnili svoje stavy vlani. Kým v roku 2012 bolo v polícii neobsadených viac ako 1 300 miest, na konci minulého roka ich bolo 643.

Policajtom sa môže stať štátny občan Slovenskej republiky starší ako 18 rokov, musí byť bezúhonný, teda nesmel byť právoplatne odsúdený za úmyselný trestný čin alebo právoplatne odsúdený na nepodmienečný trest odňatia slobody. Ďalej nesmie nadmerne požívať alkohol alebo iné látky, ktoré môžu vyvolať závislosť.

Musí mať dosiahnuté aspoň maturitné vzdelanie. V špecializovaných zariadeniach ministerstva sa tiež preveruje, či je zdravotne, telesne a duševne spôsobilý na výkon služby, pričom každý uchádzač o prijatie musí vedieť plávať.

Fyzické testy sa odpúšťajú mužom, ktorí majú 50 rokov a viac a ženám nad 40 rokov. Medzi kritériá prijatia do polície patrí tiež trvalý pobyt na území Slovenska a k dňu prijatia do služby nesmie byť záujemca členom politickej strany alebo politického hnutia.

Hasičom sa môže stať občan Slovenskej republiky starší ako 18 rokov. Medzi podmienkami na prijatie do zboru je napríklad bezúhonnosť, splnenie kvalifikačných predpokladov na vykonávanie funkcie, do ktorej má byť vymenovaný, či pobyt na území Slovenska.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu