Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Nová vysoká škola na Slovensku: Chce ju založiť nemecký priemyselník

Dušan Čaplovič a Arend Oetker
Dušan Čaplovič a Arend Oetker (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Nemecký priemyselník a filantrop Arend Oetker by chcel na strednom Slovensku založiť vysokú školu. Zameraná by bola na aplikované vedy v oblasti techniky a obchodu. Študenti by sa pritom orientovali najmä na prax. Spolupracovať by mala i s firmami, kde získajú zručnosti.

"Čoskoro by sme mali podpísať aj dohodu a v nadväznosti na to podnikneme konkrétne kroky, aby naši nemeckí priatelia mohli pôsobiť na Slovensku a zefektívniť naše školstvo," uviedol dnes po rokovaní s Arendom Oetkerom minister školstva Dušan Čaplovič.

„Slovensko má priateľské vzťahy s Nemeckom, pôsobí tu mnoho firiem z Nemecka a je členskou krajinou eurozóny,“ zdôvodnil svoju voľbu Oetker. Na Slovensku plánuje založiť detašované pracovisko nemeckej vysokej školy Fresenius. 

"Ak splnia všetky podmienky a zriadia detašované pracovisko na Slovensku práve v oblasti rozvoja technológie, techniky a prírodných vied, nemôžu byť žiadne námietky, aby takáto konkurencia na Slovensku vznikla," hovorí slovenský šéf rezortu školstva. 

Ako doplnil, vždy bude podporovať školy, ktoré sú zamerané na technologické a prírodovedné odbory, pretože ich potrebuje nielen Slovensko, ale aj celá Európa.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu