Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Banky odteraz fungujú po novom: O týchto zmenách by ste mali vedieť aj vy!

BRATISLAVA – Jednoduchšie, lacnejšie a jednotnejšie. Také by mali byť nové pravidlá SEPA – jednotného bankového platiaceho systému. Od dnes už platíme bankovými prevodmi rovnako ako v iných európskych krajinách. Bezhotovostné platby teraz budú prebiehať medzi Slovenskom a zahraničím bez rozdielu. Získali sme jednotnú formu účtu, rovnaké štandardy, ale aj rovnaké práva s povinnosťami.

Rozdiely medzi vnútroštátnymi a cezhraničnými platbami už pre nás neexistujú. Keď sa rozhodnete poslať peniaze z účtu v Bratislave do Berlína, celá operácia bude trvať jeden deň za rovnakého poplatku a za rovnakých podmienok.

Banky takisto prekonvertovali čísla účtov platiteľov aj odosielateľov. Ani s trvalými príkazmi nebude problém, po víkende zostali nezmenené. Pozrite si nové zmeny, aby ste z niektorých neboli prekvapení.

Toto všetko sa zmenilo:

  • Už neexistuje rozdiel medzi vnútroštátnymi a zahraničnými platbami v EÚ.
     
  • Koniec symbolov – Konštantné ani variabilné symboly v rámci SEPA už nie sú.
     
  • IBAN – Po novom používame nový medzinárodný formát čísla účtu. Vaše číslo sa nezmení, iba dostane medzinárodný formát. Tu si ho môžete prepočítať. Aj toto za vás automaticky spravila banka.
     
  • INKASO – Nové inkaso platby musíte najprv nahlásiť príjemcovi platieb a potom vašej banke.
     
  • Keď ste nemali na účte dostatok peňazí a bolo treba uhradiť inkaso, banka sa o to pokúšala viackrát. Po novom to už banka robiť nebude, preto si treba na to dať pozor, aby ste sa nestali neplatičom.
     
  • V rámci SEPA inkasa môžete požiadať o reklamáciu, keď ste spotrebiteľ. Musíte to stihnúť najneskôr do 8 týždňov. Pri neautorizovaných inkasách až 13 mesiacov.
     
  • Krajiny, v ktorých platí SEPA: Štáty Európskej únie plus Monako, Švajčiarsko a San Marino.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu