Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Najbohatší Slovák opäť doma: Babiša v sačku a poltopánkach prekvapil sneh, meškal!

Andrej Babiš ide na pojednávanie súdu Zobraziť galériu (5)
Andrej Babiš ide na pojednávanie súdu

BRATISLAVA - Nový minister financií ČR Andrej Babiš dnes prišiel za veľkého záujmu médií na hlavné pojednávanie na Okresný súd Bratislava I, kde žaluje v civilnom spore na ochranu osobnosti Ústav pamäti národa, ktorý eviduje zväzok, podľa ktorého bol spolupracovníkom a agentom bývalej Štátnej bezpečnosti.

Materiál zverejnili pred približne dvoma rokmi viaceré české a slovenské médiá. Naposledy sa proces v tejto kauze mal konať minulý rok v októbri. Pre neprítomnosť svedkov však pojednávanie zákonná sudkyňa odročila na dnes, keď by mali vypovedať bývalí zamestnanci podniku POZ Petrimex, teda Babišovi exkolegovia. Vypovedať by mal aj bezpečnostný expert Milan Žitný. Babiš pred pojednávaním opakovane a dôrazne poprel, že bol agentom ŠTB. Zároveň kritizoval, že od roku 2012, kedy bola podaná žaloba v tejto veci, súd začal konať až vlani. Kauzu podľa neho živili "niektorí skorumpovaní českí aj slovenskí novinári".

Najbohatší Slovák opäť doma:
Zobraziť galériu (5)

Babiš nebol ani agentom ŠtB, ani s ňou vedome nespolupracoval, uviedli na pojednávaní na začiatku júna 2013 jeho advokáti. Ide teda podľa právnych zástupcov podnikateľa o neoprávnený zásah do jeho osobnostných práv a práve preto žaluje ÚPN. Navrhovateľ je neoprávnene vedený v materiáloch, že bol agentom ŠtB, nikdy však nepodpísal záväzok o spolupráci. V tejto veci už v minulosti konal Krajský súd v Bratislave, ktorý dospel k záveru, že nebol oprávnene evidovaný v materiáloch bývalej ŠtB. Babiš opätovne uviedol, že nikdy nepodpísal záväzok a priniesol také informácie, ktoré vyvracajú hodnovernosť materiálov ÚPN. Zväzok bol podľa žalujúcej strany fiktívny a vedený účelovo.

Najbohatší Slovák opäť doma:
Zobraziť galériu (5)

"V rokoch 1980 až 1982 som prišiel do styku s bývalou ŠtB. Povedal mi o tom môj priamy nadriadený v zamestnaní, že ma budú volať páni z Februárky. Bol som prekvapený, keď som sa stretol s dvoma pánmi a keď ma na výsluchu informovali o mojej rodine a vedeli o tom, kto z mojej rodiny emigroval na Západ - brat mojej mamy a môj bratranec. Bol som vystrašený, ako je to možné, že to všetko vedia. Pýtali sa aj na môjho šéfa, ako je možné, že má auto z Tuzexu, o čom som ho aj potom informoval. Hlavná téma rozhovoru bola však dovoz sýrskych fosfátov, čím som sa vtedy zaoberal v práci. Československo vtedy vyvážalo do Sýrie tanky a iné zbrane a oni nemali čím platiť a chceli platiť nekvalitnými fosfátmi. Ja som upozornil, že fosfáty sú nevhodné, nebezpečné a ekologicky škodlivé. Na stretnutí ma príslušníci ŠtB vyzvali, aby som napísal analýzu, prečo nie sú fosfáty vhodné na spracovanie. Ja som ich upozornil, že sú nebezpečné a je problém ich do Československa dovážať. Napriek tomu som od svojho zamestnávateľa následne dostal príkaz doviezť jednu loď fosfátov zo Sýrie do Přerova. Išlo o mikroprach. Robotníci pri vykládke museli používať plynové masky, spôsobili im zdravotné problémy, keď krvácali z prachu. Potom uverili mojim tvrdeniam. Spoluprácu som nikdy nepodpisoval," zdôraznil v júni pred nižším súdom Babiš. Podobne argumentoval aj dnes pred desiatkami českých a slovenských novinárov, ktorí ho čakali pred pojednávacou miestnosťou.

Približne v polovici pojednávania Babiš odišiel zo súdnej siene s tým, že ho ešte čaká stretnutie s ministrom dopravy Jánom Počiatkom. „Chcem zistiť, ako budeme stavať diaľnicu medzi Žilinou a Třincom, aby mohli chodiť kamióny medzi Slovenskom a Českom,“ vysvetľoval.

Najbohatší Slovák opäť doma:
Zobraziť galériu (5)

"České aj slovenské médiá pravidelne uverejňujú články, či dokonca špeciálne vydania, kde informujú lživo v súvislosti so spomínanou evidenciou v dokumentoch ŠtB," uviedol vtedy okrem iného Babiš.

"Na weboch ma potom ľudia označujú za slovenského eštebáka," povedal žalujúci podnikateľ. Babiš viedol podobné pojednávanie aj proti českému Blesku. Advokát ÚPN v júni zdôraznil, že ÚPN nie je právnym nástupcom ŠtB, a teda nezodpovedá za oprávnenosť či neoprávnenosť evidencie vedenej bývalou ŠtB.

Najbohatší Slovák opäť doma:
Zobraziť galériu (5)

O Babišovej minulosti, že za bývalého režimu údajne spolupracoval s ŠtB, koncom roka 2011 informovalo množstvo českých zdrojov a následne aj slovenských médií. Všetky sa odvolali práve na zväzok slovenského ÚPN. Podľa neho Andrej Babiš od roku 1980 spolupracoval s ŠtB pod krycím menom Bureš. Najprv fungoval ako dôverník a od roku 1982 ako agent, informoval dávnejšie napríklad server idnes.cz.

Najbohatší Slovák opäť doma:
Zobraziť galériu (5)

Exdôstojník ŠTB vraj vie, ako to s Babišom je

Spolupráca ministra financií ČR Andrea Babiša s bývalou Štátnou bezpečnosťou (ŠTB), ktorá je uvedená vo zväzku Bureš, nebola vedomá.

Vypovedal tak dnes pred Okresným súdom Bratislava I bývalý operatívny pracovník ŠTB a bývalý kapitán Andrej Kuľha, ktorý dal Babišov zväzok pod menom Bureš archivovať v roku 1988 a mal ho posledný v rukách. Podľa neho Babiš na 98 percent nebol príslušníkom ŠTB. "Osobne som Babiša nepoznal a nepoznám a nikdy som sa s ním nerozprával," povedal mimo iného Kuľha. On prevzal "objekt" podniku zahraničného obchodu Petrimex s agentúrnou sieťou, kde bol aj zväzok Bureš. Spis dal do archívu. V Petrimexe pracoval práve Babiš.

Spis Bureš bol, podľa exdôstojníka ŠTB, vedený účelovo a vedený chaoticky. Bol vedený bez vedomia agenta Bureša, obsahoval informácie, ktoré sa dali získať oficiálnou cestou. "Chýbali tu základné previerky, obsah nebol usporiadaný, v spise chýbalo množstvo dokumentov. Obsah spolupráce vo zväzkoch je falzifikovaný," povedal svedok. Nadviazanie spolupráce Babiša s ŠTB nemohlo, ako sa uvádza v spise, prebehnúť na verejnosti vo vinárni, ale prebiehalo v konšpiračných bytoch. Na 12. agentúrnej správe ŠTB sa zneužívali finančné prostriedky práve verbovaním fiktívnych agentov.

"Keby som na dnešné pojednávanie neprišiel, všetky médiá by potom písali, že sa bojím," povedal počas prestávky v pojednávacej sále nový český minister Babiš, ktorý, ako dnes, aj v minulosti rázne poprel, že by bol agent ŠTB. Podľa neho ide o politický proces. Babiš za veľkého záujmu českých a slovenských médií pojednávaciu miestnosť opustil po viac ako hodine a mimo iného vyhlásil, že je dnes na Slovensku aj oficiálnej pracovnej návšteve. V júni minulého roka sa procesu na bratislavskom nižšom súde zúčastnil.

"Je jasné, že ten človek viedol ten zväzok na mňa bez toho, aby som to vedel. My sme ako pracovníci zahraničného obchodu mali povinnosť písať záznamy z hovorov s cudzími partnermi, zápisy zo služobných ciest, toto všetko sa dávalo na zvláštny útvar, kde samozrejme potom si ŠTBáci uľahčovali prácu a chodili tam vypisovať nejaké veci, čiže je to od začiatku zmanipulované. Nikdy som nič nepodpísal, nič som neurobil, vydierali ma a som na nejakom zozname a to je všetko. A z toho sa dnes robí kvázi politický proces," povedal novinárom po odchode zo súdu Babiš.

„V tom zväzku je viacero faktov, ktoré svedčia o tom, že zväzok nebol riadne vedený. Napríklad od roku 1980 do roku 1988 nebol vôbec vytvorený zoznam dokumentov a osôb, ktoré sa vo zväzku vyskytujú. Tie zoznamy vytvoril až na pokyn nového šéfa príslušného oddelenia ŠTB kapitán Kuľha. Ak spolupráca existovala a vo zväzku sa vyskytovali živé informácie, operatívec automaticky dopĺňal zoznam dokumentov a osôb. Po druhé, ak by bola spolupráca skutočná, tak príslušný operatívec-tzv. riadiaci orgán by sa na stretnutiach so svojim agentom dozvedel, že ten odchádza na dlhodobý pracovný pobyt do zahraničia. Musel by dať návrh na uloženie zväzku a prerušenie spolupráce. To však ten operatívec neurobil, čo znamená že nevedel o tom že Babiš vycestuje do zahraničia. Dosvedčuje to aj záznam o tom, že sa s ním stretol koncom septembra 1985, keď Babiš už vycestoval a pritom si vyúčtovával financie za pohostenie za schôdzky s ním,“ povedal dnes na margo údajne spolupráci Babiša so ŠTB bezpečnostný expert Milan Žitný. Expert urobil analýzu zväzku ŠTB po názvom Bureš.

Na Okresnom súde Bratislava I Babiš a jeho právni zástupcovia žalujú v civilnom spore na ochranu osobnosti Ústav pamäti národa (ÚPN), ktorý eviduje zväzok, podľa ktorého bol spolupracovníkom a agentom bývalej Štátnej bezpečnosti.

Materiál zverejnili pred približne dvoma rokmi viaceré české a slovenské médiá. Naposledy sa proces v tejto kauze mal konať minulý rok v októbri. Pre neprítomnosť svedkov však pojednávanie zákonná sudkyňa odročila na dnes, keď okrem bývalého dôstojníka ŠTB Kuľhu mal vypovedať aj bezpečnostný expert Milan Žitný.

Babiš nebol ani agentom ŠtB, ani s ňou vedome nespolupracoval, uviedli na pojednávaní na začiatku júna 2013 jeho advokáti. Ide teda podľa právnych zástupcov podnikateľa o neoprávnený zásah do jeho osobnostných práv a práve preto žaluje ÚPN. Navrhovateľ je neoprávnene vedený v materiáloch, že bol agent ŠtB, nikdy však nepodpísal záväzok o spolupráci. V tejto veci už v minulosti konal Krajský súd v Bratislave (KS), ktorý dospel k záveru, že nebol oprávnene evidovaný v materiáloch bývalej ŠtB. Babiš opätovne uviedol, že nikdy nepodpísal záväzok a priniesol také informácie, ktoré vyvracajú hodnovernosť materiálov ÚPN. Zväzok bol podľa žalujúcej strany fiktívny a vedený účelovo.

"České aj slovenské médiá pravidelne uverejňujú články, či dokonca špeciálne vydania, kde informujú lživo v súvislosti so spomínanou evidenciou v dokumentoch ŠtB," uviedol v júni okrem iného Babiš.

"Na weboch ma potom ľudia označujú za slovenského eštebáka," povedal žalujúci podnikateľ. Babiš viedol podobné pojednávanie aj proti českému Blesku. Advokát ÚPN v júni zdôraznil, že ÚPN nie je právnym nástupcom ŠtB, a teda nezodpovedá za oprávnenosť či neoprávnenosť evidencie vedenej bývalou ŠtB.

O Babišovej minulosti, že za bývalého režimu údajne spolupracoval s ŠtB, koncom roka 2011 informovalo množstvo českých zdrojov a následne aj slovenských médií. Všetky sa odvolali práve na zväzok slovenského ÚPN. Podľa neho Andrej Babiš od roku 1980 spolupracoval s ŠtB pod krycím menom Bureš. Najprv fungoval ako dôverník a od roku 1982 ako agent, informoval dávnejšie napríklad server idnes.cz.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu