Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Babiš mal donášať na kolegov z Petrimexu!

Andrej Babiš
Andrej Babiš (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Slovenský Ústav pamäti národa (ÚPN) vo štvrtok predložil bratislavskému súdu novo nájdené dokumenty, podľa ktorých súčasný minister financií a majiteľ Agrofertu Andrej Babiš informoval v 80. rokoch komunistickú Štátnu bezpečnosť (ŠtB) o svojich kolegoch z podniku Petrimex. Ide o dve listiny, ktoré spomínajú agenta Bureša, čo bolo údajne Babišovo krycie meno. Píše to týždenník Euro.

V druhom dokumente, ktorý sa týka vtedajšieho zástupcu riaditeľa Petrimexu pre obchodovanie s plastmi Richarda Szabóa, je informácia o prijatom zápise od agenta Bureša. ŠtB Szabóa preverovala pod krycím menom "Turek" , údajne kritizoval vtedajší komunistický režim.

Obe listiny spravoval dôstojník ŠtB Andrej Kuľha, ktorý vo štvrtok svedčil v Babišov prospech. "Po analýze faktov som vyhodnotil, že nejde o vedomú spoluprácu (Babiša s ŠtB) a spis som odložil do archívu, " vyhlásil na súde Kuľha.

K Babišovmu zväzku sa v ŠtB dostal v roku 1987, teda päť rokov po tom, čo sa terajší miliardár slovenského pôvodu údajne stal spolupracovníkom ŠtB. Kuľha na súde taktiež tvrdil, že Babišov zväzok bol vedený chaoticky a že v ňom chýbali dokumenty.

Babiš vedomú spoluprácu s ŠtB popiera. Tvrdí, že za komunizmu ako pracovník československého podniku zahraničného obchodu prišiel do kontaktu s príslušníkmi ŠtB. Odmieta však, že bol agentom tajnej polície. Kvôli archívnym zväzkom podal žalobu na ÚPN. Sudkyňa vo štvrtok rokovanie odročila na 14. apríla.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu