Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Pozor na lavíny: V najvyšších polohách Vysokých Tatier trvá 2. stupeň

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Topky.sk)

VYSOKÉ TATRY - Ráno bolo na horách zamračené a hmlisto, na mnohých miestach pršalo, od 1900 m n.m. snežilo. Teplota vzduchu sa pohybovala od -4°C do +4°C. Na hrebeňoch hôr fúkal čerstvý, prevažne juhovýchodný vietor s rýchlosťou do 40 km/h.

V polohách nad 1700 m n.m. pripadlo do 13 cm, za dva dni až 20 cm nového snehu, informuje na svojej stránke Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej. Snehová pokrývka je nerovnomerne rozmiestnená a pod 2000 m dobre stabilizovaná. Na väčšine miest je sneh tvrdý, ľadový, prípadne kôra.

Vo vyšších polohách Tatier sa vyskytujú menšie, vetrom vytvorené snehové dosky a vankúše. Hrebeňové partie sú vyfúkane na trávnatý alebo skalnatý podklad, pričom sneh je uložený do žľabov a múld. Celková výška snehovej pokrývky je premenlivá a na túto ročnú dobu výrazne podpriemerná.

V najvyšších polohách Vysokých Tatier sa nad hranicou 2100 m vytvorilo mierne lavínové nebezpečenstvo, to znamená 2. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Pod touto hranicou a v Západných a Nízkych Tatrách trvá malé lavínové nebezpečenstvo, 1. stupeň. Malé lavínové nebezpečenstvo trvá aj na južných svahoch v najvyšších polohách Malej Fatry. Snehová pokrývka je dobre spevnená a stabilná. V najvyšších polohách Tatier je na ojedinelých strmých svahoch možné uvoľnenie menších lavín, najmä pri veľkom dodatočnom zaťažení.

Na tvrdom podklade je nový, vetrom previaty sneh nerovnomerne rozmiestený, vytvorili sa menej stabilné snehové dosky a vankúše a to najmä v žľaboch so severnou a severovýchodnou orientáciou. Vo vysokohorskom teréne Veľkej Fatry pre veľmi nízku až nesúvislú snehovú pokrývku lavínové nebezpečenstvo nehrozí. Lavínové nebezpečenstvo vo vysokých polohách Tatier má stúpajúcu tendenciu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu