Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Pozor na lavíny! V Tatrách trvá 1. stupeň nebezpečenstva

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Ráno bolo na horách jasno. Teplota vzduchu sa pohybovala od -2°C do 7°C. Fúkal čerstvý vietor prevažne južných smerov, na hrebeňoch Nízkych a Západných Tatier silný vietor juhozápadných smerov s rýchlosťou v nárazoch do 85 km/h. Za posledných 24 hodín nepripadol nový sneh.

Snehová pokrývka je veľmi nerovnomerne rozmiestnená. Hrebeňové partie sú vyfúkane na trávnatý alebo skalnatý podklad, pričom sneh je uložený do žľabov a múld. Celková výška snehovej pokrývky je tak veľmi variabilná, pohybuje sa od nesúvislej snehovej pokrývky do 65 cm. Snehová pokrývka je na väčšine svahov z rána nosná a zmrznutá, prípadne sa na nej vyskytuje ľadová kôra.

Na južných svahoch sa vytvárajú zmrznuté až ľadové plochy rôznych rozmerov. Pri oteplení v priebehu dňa sneh vlhne a firnovatie, informuje Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej.

Vo vysokohorskom teréne Vysokých, Západných a Nízkych Tatier je malé lavínové nebezpečenstvo, teda 1. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Snehová pokrývka je dobre spevnená a stabilná. Uvoľnenie lavín je možné len pri veľkom dodatočnom zaťažení na ojedinelých plochách vo veľmi strmom, extrémnom teréne.

Pri poludňajšom oteplení je možné uvoľnenie menších spontánnych snehových splazov. Vo vysokohorskom teréne Malej a Veľkej Fatry v dôsledku malej a nesúvislej snehovej pokrývky lavínové nebezpečenstvo nehrozí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu