Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Doklady na bezplatné cestovanie v Bratislave začne DPB vydávať v piatok

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Bezkontaktné čipové karty (BČK) na bezplatné cestovanie v bratislavskej mestskej hromadnej doprave pre vybrané skupiny obyvateľov začne Dopravný podnik Bratislava vydávať od piatku 17. januára.

Bezkontaktná čipová karta oprávňuje k bezplatnému cestovaniu darcov krvi s minimálne zlatou Jánskeho plaketou či účastníkov protifašistického odboja, politických väzňov a ich manželky a deti. Dnes o tom informovala hovorkyňa Dopravného podniku Bratislava Adriana Volfová. O vydanie môžu oprávnení cestujúci požiadať v pobočkách Dopravného podniku, poplatok za jej vydanie je 5,30 eura.

Bezplatné cestovanie pre vybrané skupiny cestujúcich schválili bratislavskí mestskí poslanci v decembri. Darcovia krvi, protifašistickí bojovníci i politickí väzni a ich priami príbuzní môžu v bratislavskej MHD bezplatne cestovať od 1. januára až do zavedenia tretej etapy Integrovanej dopravy v Bratislavskom kraji, ktorú pravdepodobne spustia v roku 2015.

Podmienkou na bezplatné cestovanie v MHD pre darcov krvi je, že musia byť držiteľmi minimálne zlatej Jánskeho plakety a musia mať trvalý pobyt v Bratislave. Účastníci protifašistického a protikomunistického odboja a ich rodiny musia mať trvalý pobyt v Slovenskej republike.

Do vydania čipovej karty sa budú tieto vybrané skupiny v MHD preukazovať revízorom príslušnými preukazmi, osvedčeniami, medailami, plaketami a občianskym preukazom. "Revízori nebudú od cestujúcich, ktorí majú nárok na bezplatnú prepravu do termínu vydávania BČK kartu požadovať," informovala Volfová.

Bezplatné cestovanie pre vybrané skupiny cestujúcich platí iba v prostriedkoch bratislavskej MHD a nevzťahuje sa na cestovanie spojmi Slovak Lines a ZSSK v Integrovanej doprave Bratislavského kraja, upozorňuje Dopravný podnik. Pri žiadosti o vydanie čipovej karty sa darcovia krvi s minimálne zlatou Jánskeho plaketou preukážu občianskym preukazom a plaketou alebo medailou.

Protifašistickí bojovníci a ich priami rodinní príslušníci si okrem občianskeho preukazu prinesú aj originál Osvedčenia Ministerstva obrany SR, prípadne duplikát Osvedčenia vydaného z právneho alebo morálneho záujmu. Účastníci protikomunistického odboja a ich príbuzní v priamej línii sa okrem občianskeho preukazu preukážu aj preukazom účastníka protikomunistického odboja vydaným Ústavom pamäti národa alebo preukazmi vydanými Zväzom protikomunistického odboja či Konfederáciou politických väzňov Slovenska s pečiatkou "Oprávnený k bezplatnému užívaniu MHD Bratislava". Žiadatelia o čipovú kartu musia so sebou priniesť aj fotografiu na doklad.

Bezplatné cestovanie v bratislavskej MHD do konca roka 2013 platilo len pre hendikepovaných. Bratislavskí mestskí poslanci im na decembrovom zasadnutí zastupiteľstva výnimku predĺžili až do zavedenia tretej etapy integrovanej dopravy v Bratislavskom kraji, ktorú plánujú spustiť pravdepodobne v roku 2015, keď mesto obstará aj označovače na jednorazové cestovné lístky na integrovanú dopravu. Možnosť bezplatne cestovať v bratislavskej MHD zároveň poslanci rozšírili aj pre darcov krvi či protifašistických bojovníkov a ich priamych rodinných príslušníkov.

Systém integrovanej dopravy má zaviesť jednotné cestovné vo všetkých prostriedkoch verejnej dopravy v celom Bratislavskom kraji. Na jeden predplatný cestovný lístok v regionálnych autobusoch Slovak lines, vlakoch Železničnej spoločnosti Slovensko i v bratislavskej MHD môžu zatiaľ cestovať do Bratislavy a späť iba obyvatelia Záhoria. Bratislavský kraj spolu s koordinátorom projektu spoločnosťou BID a mestom už dokončujú práce na rozšírení integrovanej dopravy aj do okresov Senec a Pezinok.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu