Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Chrípka útočí už aj v Banskobystrickom kraji: Chorých je o 100% viac!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BANSKÁ BYSTRICA - Takmer 100-percentný medzitýždňový nárast akútnych respiračných ochorení (ARO) a 50-percentný nárast chrípkových a chrípke podobných ochorení (CHPO) registrovali epidemiológovia z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v B. Bystrici v tomto týždni. Potvrdili sa tým ich predpoklady, že po nástupe žiakov do škôl a ľudí do práce bude výskyt ochorení stúpať.

Tentoraz údaje o chorobnosti banskobystrickému RÚVZ poskytlo 51 % lekárov prvého kontaktu pre deti a dorast a 50 % všeobecných lekárov pre dospelých v tomto regióne. V porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška má ale výskyt týchto ochorení klesajúci trend - výskyt ARO je nižší o 18 % a chrípkových ochorení je nižší o 63 %.

V 2. kalendárnom týždni tohto roka evidoval banskobystrický RÚVZ v absolútnych číslach 4399 chorých na ARO, čo reprezentuje prepočítanú chorobnosť takmer 1336 osôb na 100.000 obyvateľov v starostlivosti lekárov hlásiacich v tomto týždni. Chrípka a jej podobné ochorenia sa vyskytli v 272 prípadoch, čo je chorobnosť 83 osôb na 100.000 obyvateľov.

Najvyšší počet chorých na ARO je v okrese Rimavská Sobota, kde evidujú lekári hlásiaci tieto ochorenia 520 prípadov. Nasleduje okres Lučenec (501), Revúca (483),  Žiar nad Hronom (448), a Banská Bystrica s počtom chorých 407. Na chrípku ochorelo najviac ľudí v okresoch Lučenec, Rimavská Sobota a Banská Štiavnica.

Ako informovala hovorkyňa RÚVZ v B. Bystrici Mária Tolnayová, keďže sa tieto infekcie šíria vzdušnou cestou, má veľký význam častá a účinná výmena vzduchu vetraním a to rovnako doma, ako v škole. Vetranie slúži k regulácii teploty a vlhkosti vzduchu v miestnosti, ale aj k znižovaniu koncentrácie nežiaducich mikroorganizmov a alergénov a tým k obmedzovaniu možností prenosu nákazy.

"Významný prínos v ochrane dýchacích ciest proti oxidantom a radikálom v znečistenom ovzduší má v týchto dňoch aj zvýšený príjem rýb, ako aj ovocia a zeleniny, ktoré sú významným zdrojom antioxidantov," pripomenula hovorkyňa. Antioxidanty - vitamín C a radikálny “upratovač” vitamín E, sú obsiahnuté v mimobunečnej a v bunečnej membráne epitelu dýchacích ciest.

Trnava

V druhom kalendárnom týždni, od 6. januára 2014, zaznamenali v Trnavskom kraji výrazný vzostup chorobnosti na akútne respiračné ochorenia a na chrípke podobné ochorenia. Spolu bolo v evidencii zdravotníkov 5088 pacientov s respiračnými ochoreniami a 789 s chrípkou. Rozdiel počtu prípadov v porovnaní s predchádzajúcim týždňom je v ukončení zimných prázdnin a návratom detí do škôl.

Najvyššiu chorobnosť zaznamenali v okrese Piešťany, informovala Dagmar Kollárová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Trnave. U 3,1 % ochorení bol hlásený komplikovaný priebeh - najčastejšie so zápalom prínosových dutín a zápalom stredného ucha. Z hľadiska stupňa intenzity výskytu je chrípka v Trnavskom kraji na úrovni sporadického výskytu, nebolo potrebné zatvoriť žiadne školské ani predškolské zariadenia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu