Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Chrípky na Slovensku pribúda: Pozrite sa, aká je situácia

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: photl.com)

TRNAVA - Pre chrípku boli v tomto týždni v Trnavskom kraji zatvorené tri základné a tri materské školy. Chrípkové prázdniny mali v dvoch školách v okrese Galanta a v jednej v okrese Trnava. Po jednej materskej škole museli zatvoriť v okresoch Piešťany, Trnava a Skalica.

V kraji bolo podľa Dagmar Kollárovej z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Trnave 5 321 akútnych respiračných ochorení, z toho chrípke podobných bolo 695. V prípade chrípky bol oproti predchádzajúcemu týždňu zaznamenaný 7,5-percentný pokles chorobnosti. 

Najviac chorých evidujú lekári v okrese Piešťany, najvyššia chorobnosť je u detí do päť rokov. V dvoch percentách prípadov bol hlásený komplikovaný priebeh, najčastejšie zápalom prínosových dutín. Z hľadiska intenzity výskytu je chrípka v Trnavskom kraji podľa Kollárovej na úrovni sporadického výskytu.

Chrípky i respiračných ochorení pribudlo najmä na Kysuciach

Chrípkových i respiračných ochorení v Žilinskom kraji od konca jesenných prázdnin stále pribúda, tento týždeň museli zavrieť aj dve škôlky v Žilinskom okrese. Najvýraznejší nárast počtu chorých na chrípku zaznamenali hygienici v okrese Čadca (o 42 percent), chorobnosť respiračných ochorení najvýraznejšie stúpla v okresoch Kysucké Nové Mesto (o 49 percent) a Žilina (o 41 percent). Podľa veku respiračné ochorenia pribúdajú najmä u detí do päť rokov, chrípkové u ľudí starších ako 60 rokov.

Ako ďalej informovala Lýdia Predanóczyová z oddelenia epidemiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Žiline, hygienikom v Žilinskom kraji nahlásili tento týždeň vyše sedemtisíc akútnych respiračných ochorení, príznaky chrípky lekári pozorovali u približne každého desiateho pacienta. V porovnaní s predchádzajúcim kalendárnym týždňom tak v celom kraji zaznamenali o 987 respiračných a o 78 chrípkových ochorení viac. Komplikovaný priebeh ochorení sa vyskytol u každého 49. pacienta, pričom najčastejšou komplikáciou boli zápaly stredného ucha.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu