Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Solárna energia nahradí ropu: Vďaka novej technológii bude o polovicu lacnejšia!

Zobraziť galériu (2)

BRATISLAVA – Veda a technika chystajú nové prekvapenie. Už onedlho bude možné vyťažiť zo slnka omnoho viac energie ako doteraz. Nová technológia by mala umožniť zvýšenú produkciu, a tak dostupnejší zdroj elektrickej energie pre ľudstvo. Posledné výskumy sa zaoberajú minerálom, z ktorého by sa čoskoro mohli vyrábať solárne panely.

Celý princíp novej technológie spočíva v tom, že solárne panely vyrábané z kremíka, ktoré absorbujú slnečné lúče, budú vyrábané z nového materiálu. Nahradiť by ho mal minerál perovskit, ktorý by dokázal vyprodukovať až dvakrát toľko energie ako kremík.

Nový prvok sa ľahko vyrába a je lacný, pričom je oveľa viac efektívnejší ako kremík. Zmenou materiálu solárnych panelov by cena elektriny zo slnka mohla klesnúť až o vyše polovicu.

Minerál perovskit by mohol
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: wikimedia.com)

Perovskit v kombinácii s inými prvkami môže znamenať prevrat v lacnejších a výkonnejších solárnych materiáloch. Vyššia efektivita znamená nižšie náklady na prevádzku a opäť lacnejšiu koncovú cenu.

Ceny energií sú rádovo vyššie v Európe než v Spojených štátoch. V USA totiž ďaleko viac využívajú nové možnosti bridlicovej ropy a plynu. Dostupnejšie zdroje by poskytli ekonomike toľko potrebný stimul na vystrábenie z krízy, ktorej sa stále nechce odísť.

Pásová produkcia panelov z nového materiálu bude musieť ešte počkať, na rad musia prísť najprv výskumy a testy. No budúcnosť vyzerá sľubne. Technológie by mohli zo slnka spraviť konkurencieschopný zdroj energie v porovnaní s fosílnymi palivami. Výsledkom by boli nižšie ceny elektriny pre naše obydlia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu