Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Rozhovor s poslancom Hlinom: Paralyzujte spoločnosť a môžete ju drancovať!

Poslanec Alojz Hlina sa niekoľko dní snaží zvolať mimoriadnu schôdzu parlamentu Zobraziť galériu (3)
Poslanec Alojz Hlina sa niekoľko dní snaží zvolať mimoriadnu schôdzu parlamentu (Zdroj: Topky.sk)

BRATISLAVA - Nezaradený poslanec Alojz Hlina chcel predložiť na poslednej schôdzi parlamentu, ktorá sa konala koncom októbra, novelu o exekučnom zákone. Kvôli predčasnému ukončeniu schôdze sa mu to nepodarilo. Viní za to vládnych poslancov, ktorí sa podľa neho ponáhľali domov. Už niekoľko dní preto v parlamente denne vysedáva a snaží sa zbierať podpisy na zvolanie mimoriadnej schôdze.

S Alojzom Hlinom sme sa rozprávali v ôsmy deň jeho "hladovky" za zbieranie podpisov poslancov. V čase rozhovoru ich mal len 19. Prezradil nám, o čo mu ide a prečo sa mu zatiaľ nedarí.

Prečo sa posledná schôdza parlamentu predčasne skončila?

Je to naozaj smutné, je to výrazom toho, ako to funguje v parlamente. Dôvodom predčasne ukončenej schôdze nebola nejaká dôležitá udalosť alebo záplavy, ale niečo tak prízemné a úbohé, že chceli ísť domov a vyhnúť sa zápche. To je dôvod, prečo sa ukončilo nie rokovanie nejakého poľovníckeho zväzu v Drietomej, ale rokovanie Národnej rady.

To bol jediný dôvod?

Jediný. Dôvod tam neexistoval. Dôvod bol ísť domov, vyhnúť sa zápche a už ani neprísť. Ďalšia schôdza začína 26. novembra, čiže oni si odhlasovali mesiac voľna bez kúska hanby a začerveňania. Ja sa ľuďom čudujem, naozaj je to pohoršujúce.

O čom je Vaša novela exekučného zákona?

Nepredkladal som lobystickú novelu, čo tu chodia bežne do parlamentu. Nie nejaký návrh zákona, ktorý by pomohol vybranej skupine podnikateľov. Predkladal som novelu, kde sme navrhovali zníženie exekútorských poplatkov. Žiaľ, problém exekútorov sa už netýka tisícov, ale stoviek tisícov ľudí! Čiže táto novela sa bytostne dotýka stá tisícov ľudí. No napriek tomu, sa nerozpakovali a odhlasovali, že idú domov. Toto je podľa mňa výrazom dokonalej úbohosti. Druhá novela organicky súvisí s prvým návrhom. Ide o to, aby národná hymna zaznela viac ako dva razy. V priebehu volebného obdobia je to dvakrát. Moje deti v škole počúvajú hymnu na začiatku a na konci školského roka. A môj návrh spočíval v tom, že by sa hymna hrala na začiatku a na konci schôdze. Možno by si ľudia uvedomili, že sú poslanci a my sme sem poslaní na to, aby sme hájili verejný záujem. Žiaľ, poslanci si myslia, že verejný záujem je dostať sa čím skôr domov, aby mali mesiac dovolenky. Je to totálne nepochopenie a možno tá hymna by tomu pomohla. Musíme si uvedomiť, že sme poslanci, my nie sme poľovníci ani hasiči, že sa zozbierame a uvaríme si guláš.

Nemyslíte si, že hymna na začiatku a konci každej schôdze je trošku priveľa?

Tento návrh zákona je dovetkom k prvému návrhu zákona, na ten by som chcel upriamiť pozornosť. Exekútori robia so sumou na úrovni 2 miliárd korún ročne a je ich 300. Aj činnosťou štátu nastala situácia, že sa tu vytvorila skupina ľudí, ktorí narábajú s ohromnými peniazmi a štát sa na to pozerá. Počet exekučných oznámení sa v priebehu 6 rokov skoro zdvojnásobil. Keď takýmto rýchlym spôsobom narastajú exekúcie, prečo senzitívne nereagujeme na to, že niekomu umožnil zákon zarábať aj na obrate aj na objeme. Je stanovená minimálna suma pre exekútora, ktorá je stanovená dosť vysoko. Naši exekútori zarábajú aj na objeme, lebo majú raz toľko exekúcií a zarábajú aj na výške odmeny, lebo tá je rovnaká. Ja si myslím, že je namieste, bez toho aby mal človek v očiach závisť, to riešiť. To je nemysliteľné. Verím, že aj poslancom chodia maily alebo listy, ktoré opisujú, kde ste si požičali 100 eur a zničili ste si život. Exekútor vám naúčtuje aj výmenu žiarovky v kancelárii, keď to takto preženiem. Toto je našou psou povinnosťou riešiť a som z toho naozaj smutný, že poslanci sa nerozpakovali zahlasovať za predčasné ukončenie schôdze. Preto tu aj druhý týždeň sedím a čakám na nich a dokumentujem tú absurditu.

Zatiaľ sa podarilo vyzbierať
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky.sk)

Myslíte, že to väčšine poslancov vyhovuje?

Pokiaľ ja viem, tak vládna strana má vo svojom poslaneckom zbore minimálne jedného až dvoch exekútorov. Pokiaľ to voličom Smeru vyhovuje, nech sa páči, ale ja mám s tým problém. My sme vytvorili molocha, ktorý nevylučujem, že zosilnie natoľko, aby ovládol celý parlament. Možno tu bude ďalšie volebné obdobie už desať exekútorov, možno niekto predloží návrh, že majú tie odmeny ešte narásť. Hľadajme verejný záujem. Verejným záujmom je to urobiť tak, aby sa ľuďom dala šanca prežiť.

Tvrdíte, že pri prejave premiéra Roberta Fica mali zamestnanci parlamentu zvážať ľudí na balkón, aby nebol prístupný návštevníkom?

Budem interpelovať vedenie parlamentu o týchto informáciách. Lebo mám informácie priamo od tých ľudí, ktorí teraz majú strach o svoje zamestnanie. Prebiehalo to tak, že dostali príkaz, aby ich až zo starej budovy Národnej rady služobným autom zvážali na balkón, aby blokovali miesta. Budem sa pýtať, kto to platil. Ibaže maskovanie reality prebieha aj inak. Sedím tu už dva týždne a odvtedy tu bolo približne 500 mladých študentov a oni ich nepúšťajú do sály. Oni sa sem trepú cez celé Slovensko a neukážu im sálu a nevedia to ani vysvetliť. Prehliadka parlamentu neobsahuje prehliadku sály. Je to megaúbohosť, že takýmto spôsobom maskujú realitu. Toto robil boľševik.

Ako je to s trestným stíhaním, ktoré na Vás podal poslanec Martvoň?

Obťažuje ma to. Včera som bol na polícii, teraz mám ísť na ďalšie vyšetrovanie. V tejto krajine je všetko možné. Je to jasný signál verejnosti, že keď uvidíte verejného činiteľa trestné činy, tak sa ho ani nedotýkajte, nesnažte sa mu zabrániť, lebo dostanete po ušiach. Možno o to ide a možno Smer toto potrebuje. Moc udržíte tak, že rozsejete strach. Ďalším „benefitom“ bude, že ľudia si povedia „vidíš, keď poslanec má s tým problémy, tak my sa radšej nepýtajme!“ Jednak paralyzujete spoločnosť sociálne, že je na hranici prežitia a potom tam vložíte ešte semienko strachu, čiže psychologicky. Výsledok je taký, že máte spoločnosť, ktorú môžete drancovať desaťročie. Nevydržím sa na to pozerať. Snažím sa, apelujem na kolegov, mohli sme nájsť riešenie donútiť sa Smer vrátiť rokovať a je mi ľúto, že sa to nepodarilo.

Hlina je ochotný zbierať
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky.sk)

Ani Vaši kolegovia Vám nepodali pomocnú ruku?

Niekedy mám pocit, že nevedia, čo je verejný záujem. Niektorí aj vedia, čo to je, ale myslia si, že verejný záujem je, aby tu boli aj ďalšie volebné obdobie. Ďalšou vecou je, na ktorom mieste je u nich verejný záujem. Bojím sa povedať, že u veľa poslancov, verejný záujem nie je na prvom mieste. Keby sme chceli riešiť verejný záujem, potom by sme zabudli aj na osobné animozity. Lenže niekto sa smeje celému Slovensku, že odíde z predčasnej schôdze domov.

Mienite čakať v parlamente až do nasledujúcej schôdze, ktorá je 26. novembra?

Dnes je relatívne kľúčový deň, kedy by sme dali podnet na to, aby bola zvolaná mimoriadna schôdza. Vyzerá to však z pohľadu zozbieraných podpisov zle, pretože z 30-tich mám len 19. Ale počkám a podľa toho sa zariadim v priebehu budúceho týždňa. Nevylučujem, že tu vydržím čakať ešte ďalší týždeň. Ja viem, že ľudia majú na to rôzny názor, ale ja chcem mať svedomie čisté. Keď sa ma potom niekto opýta, čo som pre to urobil, poviem, že som urobil, čo som mohol. Snažím sa, pýtam, interpelujem, vstupujem do rozpravy a aj takýmto spôsobom chcem upozorniť na dôležitosť témy. Nuž ale neplačem do vankúša, že to prebieha tak, ako to prebieha.

Ešte sa rezervujú miestenky na IC vlaky v parlamente?

To už, myslím, zrušili. Aspoň to deklarovali, ale pri dnešnom stave parlamentu, neviete, či sa to potichu nevrátilo. Pravdou však je, že piatkové rokovania, ak zasadá Národná rada, častokrát prebiehajú neskôr v IC-čku. Ja tomu hovorím, že tam je detašované pracovisko NR SR. Znovu je to len výsmech ľudí. Mne je ľúto ľudí, pretože sú povinní sa pozerať na takúto úroveň zhýralosti. My sme poslanci, nie sme poľovníci v Drietomej a to je rozdiel, pretože priamo alebo nepriamo rozhodujeme o tom, ako táto krajina bude vyzerať. To je obrovská zodpovednosť a pokiaľ k nej pristupujete takým spôsobom, že idete na IC-čko alebo sa chcete vyhnúť zápche, tak je to výrazom obrovskej neúcty voči ľuďom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu