Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Zamestnanci Bratislavy musia prijaté dary za vyše 50 eur nahlásiť

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Zamestnanci bratislavského magistrátu musia po novom hlásiť, či prijali v rámci svojej funkcie dar za viac ako 50 eur alebo boli pozvaní na spoločenské podujatie.

Mesto totiž pre asi päť stoviek zamestnancov pripravilo etický kódex, ktorý platí od začiatku tohto mesiaca. Chce takto podľa primátora Milana Ftáčnika (nezávislý s podporou Smeru-SD) zvýšiť dôveru verejnosti voči svojim zamestnancom a obmedziť priestor pre korupciu. "Zamestnanec musí mať hranicu, čo je prípustné na tomto pracovisku," zdôraznil.

Kódex stanovuje princípy správania sa pracovníkov magistrátu pri presadzovaní verejného záujmu, vysvetlil šéf Ftáčnikovej kancelárie Ľubomír Andrassy. "Na základe kódexu sa pracovník musí zdržať nielen v pracovnom, ale aj mimopracovnom čase konania, ktoré by znižovalo dôveryhodnosť mesta, pričom pri kontakte s verejnosťou dodržiava zásady slušného správania," podotkol.

Zamestnanec je podľa kódexu napríklad povinný nahlásiť etickému kancelárovi situáciu, že nadobudol postavenie spoločníka alebo konateľa v súkromnej obchodnej spoločnosti. Nahlásiť tiež úradník mesta musí fakt, že získal od tretej strany dar či službu v hodnote viac ako 50 eur.

Mesto bude takto viesť register darov. Vedúci zamestnanec tiež môže podľa kódexu od svojho podriadeného vyžadovať len také plnenie pracovných úloh, ktoré sú v súlade s jeho pracovnou náplňou a vnútornými smernicami mesta.

"Kódex hovorí o tom, čoho sa má zamestnanec vyvarovať - presadzovaniu nejakého súkromného záujmu, kde je ten záujem v etickom kódexe definovaný ako výhoda, ktorú by mohol zamestnanec získať pre seba, svojich blízkych či nejaké skupiny, s ktorými je prípadne zviazaný," vysvetľoval ešte na septembrovej tlačovej konferencii Ftáčnik.

Samotný kódex žiadne sankcie za porušenie svojich pravidiel neukladá, odkazuje na pracovný poriadok. V rámci neho môže byť so zamestnancom aj rozviazaný pracovný pomer, pripomenul Andrassy.

Dokument vychádza z Protikorupčného minima, pracovalo sa na ňom asi pol roka a pri jeho príprave sa Bratislava inšpirovala odporúčaniami neziskových organizácií či skúsenosťami iných samospráv. Kódex pripomienkovali odborné útvary mesta a taktiež zástupcovia zamestnancov, odborári.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu