Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Predaj Kamenného námestia pripomína PKO: Ľudia sa búria, hlasovanie odložené

Kamenné námestie v centre Bratislavy
Kamenné námestie v centre Bratislavy

BRATISLAVA - Zverejnenie informácie o úmysle predať bratislavské Kamenné námestie súkromnému investorovi vyvolalo medzi Bratislavčanmi rozporuplné reakcie. Skupina aktivistov zverejnila otvorený list primátorovi Milanovi Ftáčnikovi

Autori listu primátorovi požadujú okamžité zastavenie predaja Kamenného námestia a zachovanie jeho charakteru ako verejného priestoru. O predaji námestia má bratislavský magistrát rokovať už v novembri a výzvu primátorovi Milanovi Ftáčnikovi podpísalo viac ako 400 signatárov. Medzi nimi nie sú iba jednotlivci, ale aj zástupcovia združení ako Cyklokoalícia, Spolok architektov Slovenska, alebo Oddelenie architerktúry Ústavu stavebníctva a architektúry Slovenskej akadémie vied.

Autorom listu prekáža najmä to, že plánovaný predaj ohrozuje existenciu námestia ako verejného priestoru. "Nepridajte sa k Vašim predchodcom, ktorí za podobných okolností obrali obyvateľov Bratislavy o možnosť rozhodovať o priestore, ktorý využívali. Nedopusťte, aby sa scenár PKO a Podhradia zopakoval v samom srdci mesta, ktoré je dnes aj napriek problémom aktívnym verejným priestranstvom," uvádza sa v liste.

Hovorca primátora Stanislav Ščepán uviedol, že rokovanie o odpredaji časti námestia sa presúva z tohto týždňa na november a ku rozhodovaciemu procesu prizvú aj verejnosť. Stále však nie je vylúčené, že scenár PKO sa zopakuje. Ščepán totiž potvrdil, že právomoc rozhodnúť o predaji námestia je v rukách poslancov mestského zastupiteľstva. Ak ho väčšinovo odhlasujú, primátor nič nezmôže, aj keby bol proti predaju. O otvorenom liste primátorov hovorca nevedel.

Kamenné námestie je v súčasnosti zanedbané, no nachádza sa na ňom obchodný dom, ktorý Bratislavčania dodnes poznajú ako Prior, hoci medzitým niekoľkokrát zmenil názov a aktuálne sa volá My. Vedľa neho stojí budova socialistického hotela Kyjev, ktorú časť občanov považuje za bezcenný skanzen, no oveľa viac sa jej zastáva a uvažuje sa dokonca o jej vyhlásení za národnú kultúrnu pamiatku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu