Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Zúfalý boj otca o Šimonkov (†1,5) život: Rodičia pozor, takto sa vyhnete ďalšej tragédii!

Šimonkovi sa stal osudným tento výťah Zobraziť galériu (4)
Šimonkovi sa stal osudným tento výťah (Zdroj: archív)

HUMENNÉ - Marek, otec malého anjelika Šimonka (†1,5), ktorého život v piatok vyhasol vo výťahovej šachte na humenskej poliklinike, sa pred jeho smrťou zachoval naozaj hrdinsky. Osudné okamihy, keď sa pokúšal zachrániť synčeka pred pádom do niekoľkometrovej šachty, sa mu budú pred očami premietať ešte veľmi dlho. Kde sa vlastne stala chyba? O možných príčinách tragédie a o tom, ako ľahko sa jej dalo predísť, nám porozprával skúsený elektrotechnik.

Marek a Dušana v piatok spolu so synčekom Šimonkom smerovali na bežné vyšetrenie do humenskej polikliniky. Cestu do ambulancie im však skrížila hrozná tragédia, ktorá ich životy poznačila navždy. Život ich jediného synčeka náhle vyhasol po strmom páde do výťahovej šachty a stal sa tak zrejme obeťou zanedbaných strojov či technickej poruchy.

Keď rodičia vystupovali z výťahu na 6. poschodí, obaja išli vpred a synčeka s kočíkom z neho chceli vytiahnuť ako posledného. Avšak vo chvíli, keď vystúpili a Šimonko ostal vo výťahu sám, sa kabína samovoľne pohla smerom hore aj napriek tomu, že dvere boli otvorené. Vystrašený otec Marek ani na chvíľu nezaváhal a načiahol sa za kočíkom.

Ako sa ho však pokúšal vytiahnuť, Šimonko z neho vypadol, pretože nebol pripútaný a zrútil sa z 18-metrovej výšky až na dno výťahovej šachty. Zúfalý otec sa ho snažil za každú cenu zachytiť, pričom sa sám poranil, synčeka už však nezachránil. Utrpel treištivú zlomeninu predlaktia, ktoré má teraz v sadre. Na hlboké rany v srdci po strate milovaného synčeka však žiaden obväz neexistuje.

Otec hrdina, policajt a futbalista

Marek pracuje ako policajt a jeho povolaním je pomáhať a chrániť. Vlastného synčeka však pred krutým osudom uchrániť nedokázal. Vážnym zraneniam pár hodín po páde do šachty podľahol. "Chlapček utrpel rozsiahle polytraumatické poranenia. Napriek úsiliu lekárov sa ho nepodarilo zachrániť," priniesla v piatok popoludní smutnú správu Zuzana Gajdošíková, hovorkyňa spoločnosti Svet zdravia.

Marekov futbalový tím TJ Ľubiša.
Zobraziť galériu (4)
Marekov futbalový tím TJ Ľubiša.  (Zdroj: fclubisa.webnode.sk, humencanonline.sk, archív)

Rodičia sa po hroznej tragédii uzavreli pred svetom a o osudnom dni nedokážu hovoriť. Celé mesto im však prostredníctvom internetu vyjadruje úprimnú sústrasť a ponúka svoju pomocnú ruku. Súcit s Marekom a Dušanou vyjadril aj futbalový klub, ktorého je otec nebohého Šimonka členom. Okrem toho, že zastáva miesto podpredsedu, dostáva svoj tím do popredia aj aktívne na poste predstopéra.

Čakajú ďalšie dieťatko?

Tragédia hlboko zasiahla aj jeho futbalových súkmeňovcov z FC Oľka, ktorí na počesť Šimonka vyzvali všetkých fanúšikov aj funkcionárov, aby si ho pred zápasmi uctili minútkou ticha. "Veľmi ťa ľúbime kamarát náš malý. Všetky slová sú zbytočné, no aspoň takto chceme vyjadriť rodičom malého anjelika Marekovi a Dušane úprimnú sústrasť a odkázať im, aby boli silní a držali sa," píše sa v odkaze, ktorý koluje internetom.

Smutný oznam koluje internetom.
Zobraziť galériu (4)
Smutný oznam koluje internetom.  (Zdroj: fclubisa.webnode.sk, humencanonline.sk, archív)

Hoci rodičia momentálne prežívajú neopísateľný smútok, je možné, že už čoskoro ich bolesť aspoň trochu zmierni radosť z ďalšieho potomka. Po Humennom sa totiž povráva, že Dušana pod srdcom nosí druhé dieťa a v osudný deň mala na polikliniku zamieriť práve kvôli vyšetreniu ohľadom tehotenstva.

Kočík do výťahu vždy ako posledný

Čo sa okolností hroznej tragédie týka, prípad je stále v štádiu vyšetrovania, a preto ohľadom príčin pádu výťahu kolujú len dohady. Viacero obyvateľov sa však vyjadrilo, že výťahy v poliklinike sú v dezolátnom stave už roky a tragédia bola len otázkou času. V tejto súvislosti sa nám ozval aj odborník z oblasti elektrotechniky, ktorý sa domnieva, že podobným nešťastiam by sa dalo predísť aj jednoduchými upozorneniami umiestnenými v kabínach.

Ako vysvetlil, výťahy, aké sú aj na poliklinike v Humennom, sú vybavené dvoma bezpečnostnými funkciami, ktoré blokujú pohyb výťahu pri nastupovaní a vystupovaní. Prvou je blokovanie spustenia motora pri otvorených dverách, ktoré môže technicky zlyhať a druhou prepínanie ovládania vo výťahu podlahovým spínačom. "Správna funkcia podlahového prepínača je podmienená minimálnou hmotnosťou osoby vo výťahu. Ak je vo výťahu dieťa s hmotnosťou (odhadom) 10 kg, alebo menšou, podlahový prepínač neodpojí vonkajšie ovládanie a pri zatvorených dverách výťah s dieťaťom privolá niekto na inom poschodí z vonku," dodáva.

animácia nešťastnej udalosti
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: foto: tv markíza)

Zároveň však zrejme došlo aj k zlyhaniu druhej bezpečnostnej funkcie, teda blokovania spustenia motora pri otvorených dverách, ktoré by mohlo byť hlavnou príčinou tragédie. "Otec vystúpil z výťahu, podlahové pružiny zdvihli podlahu, nakoľko kočík s dieťaťom mal malú hmotnosť a výťah sa dal do pohybu, lebo ho niekto zhora privolával. Keby bol otec najskôr vytlačil kočík z výťahu von a potom vystúpil, tragédia by sa nestala," opisuje skúsený elektrotechnik Ladislav situáciu tak, ako podľa neho prebiehala.

Na prevenciu pred podobnými tragédiami by tak stačil jednoduchý oznam v kabíne výťahu, ktorí rodičov upozorní na hroziace nebezpečenstvo. "Do prázdneho výťahu nesmie dieťa s malou hmotnosťou nastupovať ako prvé a nesmie z výťahu vystupovať ako posledné! Takéto upozornenie nenájdeme asi v žiadnom výťahu," uzatvára Ladislav. Prípad naďalej prešetruje polícia aj inšpektorát práce.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu