Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Exkluzívny ROZHOVOR s Karlom von Habsburgom: Verí v návrat monarchie na Slovensku?!

Karl von Habsburg počas návštevy na Paneurópskej vysokej škole v Bratislave. Zobraziť galériu (9)
Karl von Habsburg počas návštevy na Paneurópskej vysokej škole v Bratislave. (Zdroj: EFCOM)

BRATISLAVA - Za iných okolností by bol panovníkom Rakúsko-Uhorska, dnes je Karl von Habsburg významnou osobnosťou paneurópskeho hnutia a nositeľ tradície slávneho panovníckeho rodu. Má rád Slovensko, ale jeho obyvateľom radí, aby sa dobrovoľne nevzdávali svojich ťažko nadobudnutých demokratických práv v Európe. Na Slovensko zavítal, aby otvoril na Paneurópskej vysokej škole výstavu „Od Jastrabieho hradu po zjednotenú Európu, Habsburských 1000 rokov v hlavnom prúde“ a Topky pri tej príležitosti získali exkluzívny rozhovor.

Topky: V niektorých krajinách existuje konštitučná monarchia dodnes. Myslíte si, žeby mohla existovať aj v našom regióne (Slovensko, Maďarsko, Rakúsko)?

Habsburg: Pred 100 rokmi bol tento región spojený do jednej monarchie a nikto neveril, že už o pár rokov bude všetko úplne inak. A ani dnes neviem, čo nám budúcnosť prinesie.

Korunovácia Karola I. v Budapešti v r. 1916. Otto ako korunný princ.
Zobraziť galériu (9)
Korunovácia Karola I. v Budapešti v r. 1916. Otto ako korunný princ.  (Zdroj: EFCOM)

Topky: Politici prichádzajú o dôveru občanov kvôli rôznym kauzám a nesplneným sľubom, myslíte, že by šľachta mohla byť tá, ktorá znovu nastolí morálne hodnoty?

Habsburg: Otázka morálnych štandardov je pre nás veľkou výzvou. Pokým však akceptujeme a volíme politikov, ktorí pravidelne zlyhávajú v udržiavaní morálnych hodnôt, len málo sa môže zmeniť a zmení.

Exkluzívny ROZHOVOR s Karlom
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: EFCOM)

Topky: Sledujete dianie aj v okolitých štátoch? Aký je podľa Vás rozdiel v živote na Slovensku a v Rakúsku?

Habsburg: Nevidím veľké rozdiely medzi životom v Rakúsku a na Slovensku. Čo však nemožno prehliadnuť je, že Slovensko od svojho vzniku v roku 1993 naštartovalo mnohé reformy, pričom časť z nich má dopad aj na Rakúsko, ako napríklad daňová reforma. Bývalé socialistické krajiny urobili veľký krok dopredu. Prešli ste od totality k demokracii a k určitej forme trhovej ekonomiky, vstúpili do NATO a EÚ, dosahujete dobrý ekonomický rast a rozvoj.

Topky: Aké sú Vaše záujmy? Máte iba nejaké klasické, alebo sa nájdu aj nejaké snobskejšie?

Habsburg: Neholdujem klasickým hobby ako zbieranie známok :). Mám to privilégium pracovať v oblastiach, ktoré sú zároveň mojimi koníčkami. Patria medzi ne záchrana kultúrneho dedičstva, či európska politika.

Tri generácie: Karl, Ferdinand a Otto Habsburgovci.
Zobraziť galériu (9)
Tri generácie: Karl, Ferdinand a Otto Habsburgovci.  (Zdroj: EFCOM)

Topky: Aký je Váš vzťah k Slovensku a čo Vám prvé napadne pri zmienke o tejto krajine?

Habsburg: Slovensko je krásna krajina. Čelí mnohým výzvam, je plnoprávnym členom európskej rodiny. Mal som niekoľko príležitostí navštíviť Slovensko. Máme skvelú spoluprácu s Paneurópskou vysokou školou a Paneurópskou úniou na Slovensku.

Exkluzívny ROZHOVOR s Karlom
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: EFCOM)

Topky: V čom má podľa Vás Slovensko najväčšie rezervy a malo by sa rozhodne zlepšiť?

Habsburg: Budúci rok sú tu eurovoľby. Ja dúfam, že sa ich u vás zúčastní omnoho viac ľudí ako tých posledných. Ľudia na Slovensku museli bojovať veľmi dlho a svoje demokratické práva, preto by teraz nemali zabudnúť ich využívať aj v Európe (EÚ – pozn. red.), ktorej sú súčasťou.

Topky: Zažili ste niekedy okamih, kedy ste túžili byť „obyčajným smrteľníkom“ a nie Karlom von Habsburgom? :)

Habsburg: Ťažko povedať, keďže som od narodenia Habsburgom :). Tiež ale musím povedať, že mám takú rôznorodú a zaujímavú prácu, že som si nikdy neželal byť niekým iným.

Rodina v roku 1966. Vedľa Otta Habsburga sú Monika a Michaela, pred ním Karl, s vrkočom Gabriela, Regina drží Georga, pred ňou Walburga a vpravo Andrea.
Zobraziť galériu (9)
Rodina v roku 1966. Vedľa Otta Habsburga sú Monika a Michaela, pred ním Karl, s vrkočom Gabriela, Regina drží Georga, pred ňou Walburga a vpravo Andrea.  (Zdroj: EFCOM)

Rodina Habsburgovcov v roku 2012.
Zobraziť galériu (9)
Rodina Habsburgovcov v roku 2012.  (Zdroj: EFCOM)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu