Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

List, ktorý objasní jednu z najzáhadnejších samovrážd v dejinách: Drahá matka, prosím, odpusť mi...

Mária Vetserová a Rudolf Habsburský Zobraziť galériu (3)
Mária Vetserová a Rudolf Habsburský (Zdroj: Rakúsky štátny archív)

VIEDEŇ - Takmer celé storočie ležal v istej viedenskej banke zväzok dokumentov, ktorý podľa historikov môže vniesť svetlo do jednej z najzáhadnejších samovrážd v moderných dejinách. Pracovníci finančného ústavu našli pri upratovaní archívov korešpondenciu barónky Márie Vetserovej, ktorá bola milenkou rakúskeho korunného princa Rudolfa. Pár zrejme ukončil svoje životy spoločne v roku 1889 v Mayerlingu a o udalosti sa dostalo na verejnosť len minimum podrobností.

"Drahá matka, prosím, odpusť mi, čo som vykonala, nemohla som sa ubrániť láske, rovnako ako on chcem byť pochovaná vedľa neho na cintoríne v Allande, som šťastnejšia mŕtva než za života." Tento úryvok z listu mladučkej šľachtičnej jej matke Helen Vetserovej je podľa agentúry AFP jedným z vodítok, s pomocou ktorých chcú experti z Rakúskej národnej knižnice (ONB) dotvoriť obrázok udalosti, ktoré sú dosiaľ zakryté rúškom tajomstva.

Nájdený list
Zobraziť galériu (3)
Nájdený list  (Zdroj: profimedia.sk)

Sedemnásťročná dievčina sa stala jednou z mileniek následníka rakúskeho trónu necelý rok pred ich tragickým skonom. Syn Františka Jozefa I. a cisárovnej Sissi trpel depresiami, alkoholizmom aj závislosťou na morfíne a jeho duševný stav bol podľa lekárov veľmi zlý. V manželstve s belgickou princeznou Stephaniou bol mladý princ údajne nešťastný a dával priechod svojej náklonnosti k ženám.

On i Mária podľa niektorých historických prameňov neskrývali svoju ochotu k samovražde a v januári 1889 tajne odišli na lovecký zámoček v Mayerlingu, kde podľa prevládajúceho názoru Rudolf najprv zastrelil mladú dievčinu a potom aj seba.

Dlhé roky sa myslelo, že korešpondencia Vetserovej bola zničená po smrti jej matky. "Neznámy človek uložil (v banke) túto zložku viazanú v koži, ktorá obsahuje osobné dokumenty, korešpondenciu a fotografie rodiny Vetserovcov vrátane listov na rozlúčku Márie Vetserovej z roku 1889," uviedla vo vyhlásení knižnica, podľa ktorej zložka ležala v banke od roku 1926. Experti začnú jej obsah podrobne skúmať v priebehu augusta.

Barónka Mária Vetserová
Zobraziť galériu (3)
Barónka Mária Vetserová  (Zdroj: profimedia.sk)

Budúci rok by potom mali byť dokumenty k videniu na výstave v knižnici, chystanej ako súčasť osláv storočnice od úmrtia Františka Jozefa I.

Viac o téme: Princ Rudolf Habsburský
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu