Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Studňa na Luniku IX je nefunkčná: Kontaminácia fekálnymi baktériami!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Miroslav Vacula)

KOŠICE – Studňu, konkrétne hydrogeologický vrt na Luniku IX, dalo mesto vyvŕtať ešte v minulom roku za 3 500 eur, aby obyvatelia mali zdroj úžitkovej vody. Žiaľ, voda bola od začiatku kontaminovaná.

Fekálne baktérie sa do nej dostali cez spodnú vodu, a tak museli studňu prečistiť. Voda by vraj už mala byť v najbližších dňoch v poriadku. Po minuloročnom rozbore vody, ktorý nebol priaznivý, sa zrealizoval v 7. mesiaci tohto roku ďalší rozbor, ktorý poukázal na to, že spodné vody sa prečistili a počet fekálnych baktérií sa znížil. Napriek tomu sa dal vypracovať ešte tretí, špeciálny bakteriálny rozbor, na ktorého výsledky sa čaká. Mali by byť v najbližších dňoch. Po doriešení všetkých náležitostí a povolení by potom mohlo dôjsť k realizácii. Pôjde o vrt s pumpou na ručný pohon,“ hovorí hovorkyňa Magistrátu Martina Urik Viktorínová.

Samozrejme, voda pitná nie je a má slúžiť len na pranie či zalievanie kvetov. Pitnú vodu majú na sídlisku len dvakrát denne, vždy na jednu hodinu, pretože miestni obyvatelia ju zvykli čerpať zadarmo, a tak ich dlh narástol na 2,2 milióny eur.   

Na Luniku IX. objavili tento zdroj vody ešte v lete  2012 za pomoci prútikára. Vodu objavil v hĺbke 7 až 8 metrov pri miestnom úrade.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu