Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Neúspešní maturanti sa opäť zapotia: V utorok ich čaká reparát

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Takmer 1300 študentov, ktorí tento rok pohoreli na písomných maturitách, čaká na budúci týždeň reparát. V utorok (3.9.) opravné skúšky vo vybraných školách odštartujú slovenčinou, v stredu pokračujú cudzím jazykom a vo štvrtok si skúšku dospelosti zopakujú neúspešní maturanti z matematiky a maďarského jazyka.

"Najmenej úspešní boli tohtoroční maturanti v cudzích jazykoch na úrovni B1, konkrétne skúšku z anglického jazyka si musí zopakovať 654 maturantov, z nemeckého jazyka 316," uviedli z tlačového odboru ministerstva školstva. Externý test z matematiky nezvládlo 141 žiakov, nasledoval slovenský jazyk a literatúra so 103 žiakmi.

Celkovo sa na opravné skúšky prihlásilo 1294 žiakov. Reparát len z jedného predmetu bude absolvovať 1240 maturantov, 54 žiakov bude robiť opravu z dvoch predmetov. Najčastejšie ide o kombináciu slovenčiny a angličtiny (32 žiakov zo stredných odborných škôl), na slovenčine aj nemčine pohorelo 12 študentov, tiež z SOŠ, matematika a zároveň angličtina nevyšli štyrom gymnazistom a slovenčina a ruština sa nepodarila tiež štyrom žiakom.

Výsledky opravných maturít by mali byť známe v druhej polovici septembra. Zoznam škôl, v ktorých budú maturity z jednotlivých predmetov prebiehať, sú zverejnené na stránke http://www.nucem.sk/sk/maturita. Opravná skúška z ústnych maturít sa uskutoční v školách tiež v septembri, termín určuje riaditeľ.

Písomné maturity sa tento rok hodnotili po prvý raz prísnejšie a maturanti mali mať pôvodne možnosť opraviť si ich až na budúci rok. Parlament im však schválením nepriamej novely po tlaku verejnosti v máji tohto roka umožnil ísť na reparát ešte tento rok, a tak sa stihnú zapísať aj na vysokú školu.

Doteraz platilo, že ak žiak dostal na ústnej maturite jednotku až trojku, mohol mať z externej časti alebo písomnej formy internej časti aj nula bodov, aj tak zmaturoval. Ak dostal štvorku, z externej časti musel mať minimálne 33 percent a zároveň zo slohu či eseje minimálne 25 percent. "Doposiaľ bola teda rozhodujúca váha známky z ústnej časti maturitnej skúšky," vysvetlila Romana Kanovská, riaditeľka Národného ústavu certifikovaných meraní vzdelávania (NÚCEM), ktorý maturity zastrešuje. Tento rok už maturanti museli okrem známky 1,2 alebo 3 pri ústnych maturitách dosiahnuť z materinského a cudzieho jazyka viac ako 33 percent z externej časti alebo viac ako 25 percent z písomnej formy internej časti. Ak maturant z ústnej časti z matematiky dostal jednotku až trojku, z testu musel mať viac ako 25 percent.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu