Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Prvé pracovné zmluvy k tvorbe testov pre žiakov podpíše 300 autorov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Takmer 300 pedagógov, ktorí vytvoria úlohy a testy pre elektronické testovanie žiakov, podpíše v septembri pracovné zmluvy. Národný ústav certifikovaných meraní vzdelávania pripravil pracovné zmluvy pre tri stovky zaškolených autorov úloh a testov v rámci projektu Zvyšovanie kvality vzdelávania v základných a stredných školách s využitím elektronického testovania.

Medzi autormi prevažujú pedagógovia základných a stredných škôl, záujem však prejavili aj dve učiteľky na materskej dovolenke a učiteľka na dôchodku. Počet autorov však nie je konečný, celoslovenský projekt je naďalej otvorený aj pre nových záujemcov, ktorí splnia odborné predpoklady, informuje manažérka publicity projektu Mária Grebeňová-Laczová.

Národný ústav certifikovaných meraní vzdelávania začína v septembri podpisovať s autormi úloh a testov pracovnú zmluvu. Najprv podpíšu pracovnú zmluvu s autormi úloh a testov zo slovenčiny, z matematiky, angličtiny a nemčiny, ktorí už absolvovali vzdelávanie v tvorbe úloh a testov. Na jeseň bude ústav vzdelávať aj záujemcov o tvorbu úloh z prírodovedných a spoločenskovedných predmetov, maďarského jazyka, slovenského jazyka a slovenskej literatúry pre školy s vyučovacím jazykom maďarským.

„Na začiatku pôjde o 25-percentný pracovný úväzok. Počas skúšobnej lehoty vyhodnotíme rozsah práce autora, počet vytvorených úloh a ich kvalitu. Následne sa dá spolupráca v rámci pracovnej zmluvy rozšíriť,“ uviedla riaditeľka národného ústavu Romana Kanovská. Pracovnú zmluvu pritom môžu s autorom predĺžiť maximálne do 30. novembra 2015, teda do ukončenia národného projektu.

Výsledkom má byť moderná databáza nových 30-tisíc úloh a 150 testov vo veľkej elektronickej databáze zo všeobecnovzdelávacích predmetov pre druhý stupeň základných škôl, pre stredné školy a pre národné merania ako testovanie deviatakov či externú časť maturitnej skúšky.

Mesačný plat autorov úloh a autorov testov sa bude odvíjať od dohodnutého úväzku a kvality práce. K jednotlivým úväzkom bude stanovený priemerný počet úloh, ktoré má autor vytvoriť za mesiac. Napríklad pri 25-percentnom pracovnom úväzku by mal autor zvládnuť vytvoriť priemerne desať kvalitných úloh mesačne. Tvorcovia budú zaradení do deviatej platovej triedy a dvanásteho platového stupňa podľa zákona o odmeňovaní niektorých zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme.

Jednou z dôležitých požiadaviek na tvorcov je okrem kvality aj novosť vytvorených úloh a testov. „V minulosti publikované úlohy a testy určite nemôžeme zaplatiť. Každá úloha v národnom projekte musí byť autorským originálom,“ zdôraznila riaditeľka Kanovská s tým, že plagiátorstvo je neprípustné. Predtým, ako sa zhotovené úlohy a testy dostanú do elektronickej databázy, budú ich testovať a overovať v praxi učitelia a žiaci v takmer dvoch tisíckach škôl.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu