Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Ďalší slovenský veľvyslanec robí hanbu: Poliaci ho prichytili, on sa trápne vyhovára!

Grivnu usvedčujú fotografie, no i tak sa nepriznal Zobraziť galériu (2)
Grivnu usvedčujú fotografie, no i tak sa nepriznal (Zdroj: moto.wp.pl, SITA)

VARŠAVA - Poliaci už majú plné zuby diplomatov z rôznych kútov sveta, ktorí sa na ich cestách prevážajú na štýl cestných pirátov bez akéhokoľvek dodržiavania predpisov. Najviac majú v zuboch práve slovenského veľvyslanca vo Varšave Vasila Grivnu, a to nielen za jeho v poslednej dobe časté priestupky, ale aj pre chabé výhovorky, ktorými sa snaží svoju nezodpovednosť ospravedlniť.

Ako píšu poľské médiá, väčšinu cestných pirátov v krajine tvoria diplomati z Ruska, Ukrajiny či USA. Spolu s rodinnými príslušníkmi sú totiž chránení imunitou a za nedodržiavanie dopravných predpisov, im trest nehrozí. Len od júna tohto roka policajná kamera zachytila 310 priestupkov diplomatov, z čoho 39 má "na triku" ruské veľvyslanectvo, 34 ukrajinské a 19 americké. V skutočnosti však predpisy pravdepodobne porušujú oveľa častejšie, no rýchlostné kamery dokážu zachytiť len prekročenie rýchlosti o viac ako 20 km/h či prejazd na červenú.

"Zahanbiť" sa nedal ani náš veľvyslanec vo Varšave Vasil Grivna a do zoznamu prehreškov "diplomatických pirátov" nedávno prispel aj on. V utorok 28. mája rýchlostná kamera zachytila, ako vchádza do križovatky ciest Sobieski a Witosa na červenú. Nebyť imunity, hrozila by mu pokuta 500 zlotých (takmer 120 eur) a šesť trestných bodov. To však nebolo posledný a pravdepodobne ani prvýkrát, čo veľvyslanec zneužil svoju beztrestnosť.

Červená, rýchlosť aj parkovanie v zákaze

Pred troma mesiacmi ho polícia v meste Alojzowie zastavila po tom, čo vysoko prekročil maximálnu povolenú rýchlosť. Tentoraz by už jeho peňaženka utrpela viac. Hrozila mu pokuta vo výške skoro 750 eur, no opäť obišiel "naprázdno". Trestu sa vyhol aj v decembri minulého roka, keď v meste Makowiec predbiehal na prechode pre chodcov a na križovatke.

Poľské médiá v súvislosti s pribúdajúcimi prehreškami Vasila Grivnu oslovili aj slovenské veľvyslanectvo vo Varšave. Hoci kamerové zábery zachytili tvár veľvyslanca aj registračné číslo vozidla, chybu si nepriznali. "Kde je tá fotografia? Nerozumiem situácii, nebudem nič vysvetľovať. Zbohom," odpovedal slovenský tlačový atašé Veľvyslanectva Slovenskej republiky v Poľsku  na otázku, prečo jeho šéf v Poľsku porušuje dopravné predpisy a zavesil.

Výhovorky či policajná provokácia?

Neoficiálne informácie dokonca hovoria o tom, že Grivna sa po konfrontácií médiami vyhováral na "hrozný stav poľských ciest". Na rozdiel od veľvyslanectiev iných krajín, ktorí sa občasnými prehreškami netaja, Grivna vraj bez hanby vyhlasuje, že on a jeho tím si potrpia na striktné dodržiavanie predpisov, píše denník Gazeta. Informácie o jeho priestupkoch dokonca označil za cielenú "policajnú provokáciu".

O stanovisko denník Gazeta požiadal aj poľské ministerstvo zahraničných vecí. Obratom im akoby zázrakom prišla odpoveď od toho istého slovenského tlačového atašé, ktorý na otázky ohľadom veľvyslancových priestupkov, nechcel reagovať. V e-maile uviedol, že situácia je úplne iná, ako ju polícia vykreslila a prisľúbil, že pošle oficiálne stanovisko, alebo ich kontaktuje samotný Grivna. Nikto sa však neozval.

O stanovisko sme požiadali aj naše ministerstvo zahraničných vecí, ktoré pochybenie veľvyslanca odmieta. "Poľské orgány nezačali žiadne konanie voči nášmu veľvyslancovi a MZVaEZ SR sa tak nemá k čomu vyjadriť," povedal nám hovorca ministerstva zahraničných vecí Boris Gandel. Zdá sa, že naši veľvyslanci si v zahraničí môžu robiť, čo chcú a trest im nehrozí ani za hrubé a časté porušovanie predpisov.

Grivna pritom nie je prvým diplomatom, ktorý svojím správaním kazí dobré meno Slovenska v zahraničí. Pred týždňom sme priniesli informácie o prípade bývalého veľvyslanca v Izraeli Iva Hlaváčka, ktorý sa vďaka imunite vyhol žalobe za zničené honosné sídlo veľvyslanectva.

Vasil Grivna

 

Ďalší slovenský veľvyslanec robí
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)
Vasil Grivna je mimoriadny a splnomocnený veľvyslanec Slovenskej republiky vo Varšave. V minulosti ako veľvyslanec pôsobil aj na Ukrajine a do roku 2010 bol generálnym riaditeľom Sekcie verejnej diplomacie a služieb občanom. Vyštudoval Fakultu medzinárodných vzťahov na Kyjevskej štátnej univerzite a neskôr si dorobil kurz vyšších manážerov v George C. Marshall European Center for Security Studies.

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu