Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

August 68: Štát odškodnil 162 ľudí, dostali viac ako 330 tisíc eur

Okupácia Československa vojskami Varšavskej zmluvy z 21. augusta 1968. Zobraziť galériu (4)
Okupácia Československa vojskami Varšavskej zmluvy z 21. augusta 1968. (Zdroj: Ján Lörincz/SITA)

BRATISLAVA - Slovensko v rokoch 2005 až 2008 odškodnilo 162 obetí okupačných vojsk z roku 1968, ktoré dostali 330 963 eur. Agentúru SITA o tom pri príležitosti dnešného 45. výročia vstupu okupačných vojsk Varšavskej zmluvy na naše územie informoval Petar Lazarov z komunikačného odboru kancelárie ministra vnútra.

Návrh zákona o odškodnení obetí okupácie predložil podľa Lazarova v roku 2005 súčasný podpredseda vlády a minister vnútra Robert Kaliňák a parlament ho schválil. Obete odškodňovalo ministerstvo spravodlivosti.

Okupácia Československa vojskami Varšavskej
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Ján Lörincz/SITA)

Výročie si dnes pripomínajú aj mnohé verejné inštitúcie kladením vencov k pamätníkom obetí okupácie. Politické strany pripomínajú predovšetkým stratu slobody v tomto období. "Pred 45 rokmi slobodu občanom Československa vzali vojaci cudzích armád. Dnes môžeme o ňu prísť vďaka svojej ľahostajnosti o veci verejné. Nedopustime to," napísal v stanovisku predseda SaS Richard Sulík.

Aj podľa predsedu SDKÚ-DS Pavla Freša je potrebné za skutočné hodnoty slobody, demokracie a právneho štátu neustále bojovať. Na pamäti je podľa neho potrebné mať hlavne ľudí, ktorí obetovali vlastný život v boji za demokraciu alebo sa stali nevinnými a náhodnými obeťami barbarského vpádu vojsk komunistických krajín do našej vlasti.

Okupácia Československa vojskami Varšavskej
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Ján Lörincz/SITA)

V noci z 20. na 21. augusta 1968 vtrhli vojská Varšavskej zmluvy bez Rumunska do Československej socialistickej republiky. Jednotky Poľska, Maďarska, Bulharska a NDR sa neskôr stiahli, no ZSSR rozmiestnil svoje vojská na území ČSSR. Sovietske vojská sa stiahli až v roku 1991. Nádeje vkladané do obrodného demokratizačného procesu v komunistickej strane a spoločnosti okupácia zmarila a nastúpila politika normalizácie. Okupácia si vyžiadala desiatky mŕtvych a stovky zranených.

Československá vláda zaznamenala v septembri 1968 od 21. augusta do 3. septembra 72 mŕtvych, napokon ich priznala 90. Počty zranených sa líšili. Vojská za sebou nechali zničené cesty a rozstrieľané fasády domov. Podľa odhadov vtedajšieho ministerstva financií bola výška priamych škôd 1,4 miliardy korún.

Okupácia Československa vojskami Varšavskej
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Ján Lörincz/SITA)

Neskôr boli škody odhadnuté na 4,48 miliardy korún, nepriame škody však boli oveľa vyššie. V súvislosti s pozvaním sovietskych vojsk do krajiny sa pred súdom ocitli viacerí predstavitelia komunistického režimu, nikto však nebol potrestaný.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu