Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Zeman: Z hrdinov sa pred 45 rokmi stali zbabelci

Miloš Zeman
Miloš Zeman (Zdroj: SITA)

PRAHA - Český prezident Miloš Zeman navštívil dnes v Prahe výstavu, ktorú pripravila pri príležitosti 45. výročia okupácie niekdajšieho Československa vojskami piatich krajín bývalej Varšavskej zmluvy tamojšia Jazzová sekcia.

"My sme v auguste 1968, predtým i potom potrebovali hrdinov, my sme si ich idealizovali a nakoniec - a ja viem, že sú to veľmi tvrdé slová - sa z hrdinov stali zbabelci," uviedol v krátkom príhovore najvyšší český predstaviteľ. Podľa českých médií označil 21. august 1968 za zradu elít a za zradu vedúcich predstaviteľov vtedajšieho Československa.

"Nemáme právo vyčítať, že sa občania podrobili, keď dávno pred nimi sa okupantom podrobili tí, ktorí boli bohužiaľ nesprávne vzývaní ako národné idoly," vyhlásil Zeman. V tejto súvislosti spomenul vtedajšieho prezidenta Ludvíka Svobodu, prvého tajomníka KSČ Alexandra Dubčeka, predsedu Národného zhromaždenia Josefa Smrkovského alebo tajomníka ÚV KSČ Zdeňka Mlynářa.

Za jedinú výnimku označil vtedajšieho predsedu Národného frontu Františka Kriegla (jediného muža, ktorý odmietol podpísať pred návratom do Prahy tzv. Moskovský protokol - pozn.), pred ktorého pamiatkou sa Zeman podľa vlastných slov hlboko skláňa.

Poučenie, ktoré z toho vyplýva pre súčasnosť, je podľa Zemana veľmi jednoduché - snažiť sa o to, aby sa po ďalších voľbách dostali k moci ľudia, ktorí nezradia svojich voličov.

Výročie okupácie si dnes v úvode schôdze pripomenuli aj členovia českého Senátu. Z iniciatívy svojho predsedu Milana Štěcha (ČSSD) si uctili minútou ticha pamiatku všetkých občanov, ktorí pred 45 rokmi prišli o život a stali sa obeťami invázie vojsk Varšavskej zmluvy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu