Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Čarnogurský provokuje: Slovenský fašistický štát bol lepší ako socializmus!

Ján Čarnogurský Zobraziť galériu (2)
Ján Čarnogurský (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - "Neprijímam nálepku klérofašitický". Aj takýmto výrokom na adresu Slovenského štátu rozvíril hladinu Ján Čarnogurský, bývalý predseda KDH.

"Všetka kultúrna a umelecká elita prerazila práve vtedy, za prvej Slovenskej republiky. Slovenské školstvo, literatúra a kultúra zažívali dovtedy nevídaný rozvoj. Výtvarníci Benka, Bazovský, Fulla, Galanda, divadelníci Bagar, Pántik, Dibarbora a iní predstavovali umeleckú elitu až do sedemdesiatych rokov. Je nesporné, že možnosti tvoriť a publikovať za prvej Slovenskej republiky boli neporovnateľne väčšie ako v období socializmu. Neprijímam nálepku klérofašistický, prijímam kritiku jednotlivých krokov vlády slovenského štátu, ako aj Jozefa Tisa."

Tento výrok odznel v rozhovore s Jánom Čarnogurským v magazíne Extra Plus. Takmer okamžite vyvolal rozporuplné reakcie, a to aj z pravicového tábora, v ktorom Čarnogurský ešte nedávno pôsobil. "Podľa tejto logiky by sme nemali prijímať ani kritiku fašistického Nemecka, ani stalinského Sovietskeho zväzu," zareagoval na sociálnej sieti Miroslav Beblavý z SDKÚ. "Po týchto slovách si vyprosím, aby nás s ním niekto spájal," napísal.

Miroslav Beblavý na Facebooku
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Fcb)

Ján Čarnogurský aktuálne kandiduje na prezidentskú funkciu, no tvrdí, že toto vyjadrenie nie je súčasťou kampane. "Ak som pochválil niektorých umelcov z obdobia Slovenského štátu (a následných desaťročí) a to sa absolutizuje na pochvalu Slovenského štátu, potom to je vytrhávanie z kontextu," reagoval Čarnogurský pre Topky.

Zdôraznil, že v rozhovore odsúdil postup Tisovho režimu voči Židom ako zločinný.

Percentá mu to nepridá

Politológ Grigorij Mesežnikov tvrdí, že Čarnogurský iba pokračuje vo svojom hodnotení Slovenského štátu, ktoré je dlhodobo zhovievavé. "Pojem klérofašistický nie je výmysel komunistov. Zodpovedá to povahe štátu, ktorý bol pronacistický a na ktorého čele stál kňaz," komentuje Mesežnikov. Aj on pritom použil príklad Tretej ríše. "Rozvíjala sa veda, umenie a to aj počas najväčších zločinov nacizmu," zdôraznil. Politológ pripúšťa, že Čarnogurský sa chcel takto zviditeľniť, no domnieva sa, že výroky mu preferencie nezvýšia.

Má to v rodine

Postoj Jána Čarnogurského ku Slovenskému štátu je zrejme ovplyvnený aj jeho koreňmi. Jeho otec Pavol Čarnogurský bol poslancom Slovenského snemu za Hlinkovu Slovenskú Ľudovú Stranu. Protižidovské zákony však odmietol podporiť, za čo na seba privolal nevôľu spolustraníkov. Krstným otcom Jána Čarnogurského bola ďalšia významná postava Slovenského štátu - Karol Sidor, niekdajší veliteľ Hlinkových gárd, neskôr minister vnútra Slovenského štátu, ktorý sa však časom tiež vzoprel ľudáckemu režimu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu