Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Baránek: Prostredie KDH vygenerovalo troch vyrovnaných kandidátov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Posledný prieskum agentúry Polis k prezidentským voľbám ukázal, že existujú traja vyrovnaní kandidáti, a to z prostredia KDH.

„V zásade sú tam traja vyrovnaní kandidáti, Čarnogurský síce zaostáva, ale nie silno,“ povedal konateľ Polisu Ján Baránek. „Prostredie kresťanskej demokracie vygenerovalo troch kandidátov, na druhej strane sú s obrovským odstupom za Robertom Ficom,“ dodal.

Kto by sa dostal do druhého kola sa podľa Baránka nedá na základe tohto prieskumu povedať. „Rozdiel medzi Hrušovským a Procházkom je v rámci štatistickej chyby, inak povedané, majú rovnaký výsledok. Nevieme podľa tohto prieskumu, kto by išiel do druhého kola, lebo výsledok Procházku a Hrušovského je de facto rovnaký,“ ozrejmil.

Baránek priznáva, že výsledky prieskumu kopírujú scénu politických strán, no podľa jeho slov to neznamená, že možno automaticky spočítať percentá pravicových kandidátov pre podporu v druhom kole. „V prípadom druhom kole sa nemôžeme spoliehať na súčet výsledku prvého kola, tak to celkom nefunguje,“ upozornil.

Keby sa prezidentské voľby konali tento mesiac, do druhého kola by postúpil Robert Fico so ziskom 44,6 percenta hlasov, ak by sa rozhodol kandidovať, a Pavol Hrušovský s 15,2 percenta. Na treťom mieste by skončil Radoslav Procházka so ziskom 14,8 percenta, nasledovaný Jánom Čarnogurským, ktorého by podporilo 11,8 percenta opýtaných.

Andrej Kiska by získal 9,6 percenta hlasov a Peter Osuský by mal štvorpercentnú podporu. Z výsledkov telefonického prieskumu pre televíziu TA3 tiež vyplýva, že voliť by išlo 58-percent opýtaných, zvyšní respondenti boli nerozhodnutí alebo by sa na voľbách nezúčastnili.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu