Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Šebeja a Chmela pobúril zásah proti demonštrantom na Červenom námestí

Rudolf Chmel Zobraziť galériu (2)
Rudolf Chmel

BRATISLAVA - Predsedu Zahraničného výboru NR SR Františka Šebeja a predsedu parlamentného výboru pre ľudské práva a národnostné menšiny Rudolfa Chmela znepokojil policajný zásah na moskovskom Červenom námestí. Zároveň s ním vyjadrili svoj nesúhlas.

Polícia v nedeľu (25. 8.) zasiahla proti skupine demonštrantov, ktorí si pripomínali 45. výročie protestu ôsmich občanov Sovietskeho zväzu proti vojenskej okupácii Československa. V auguste 1968 zadržali príslušníci KGB lingvistu Konstantina Babického, básnika Vadima Deloneho, robotníka Vladimira Dremľugu, anglistu Viktora Fajnberga, poetku a prekladateľku Nataľju Gorbanevskú, fyzika Pavla Litvinova, lingvistku Larisu Bogorazovú a Tatianu Bajevovú, ktorí chceli na Červenom námestí vyjadriť nesúhlas s inváziou vojsk do Československa.Odsúdili ich na viacročné tresty väzenia, Fajnberga a Gorbanevskú poslali do psychiatrickej liečebne. Po prepustení na slobodu väčšina z demonštrantov emigrovala do Francúzska a USA.

"V najtemnejšej chvíli našej povojnovej histórie práve oni stelesňovali nádej, že zápas o slobodu nezomrel pod pásmi okupantských tankov. Pripomenutie tohto ich hrdinského občianskeho postoja slobodných ľudí dňa 25. augusta 2013 vnímame ako vzdanie holdu slobode, pravde a odvahe," vyhlásili poslanci NR SR.

Za o to poľutovaniahodnejšie označili to, že túto nedeľňajšiu spomienku ukončila ruská polícia zatýkaním, akoby išlo o kriminálny čin. "Poburuje nás, že účastníkom, medzi ktorými opätovne bola aj Nataľja Gorbanevská, hrozia aj vysoké finančné tresty. Upozorňujeme, že Rusko sa opakovane za akt vojenskej intervencie a okupácie, ktorá sa ukončila odchodom ruských vojsk až v roku 1991, ospravedlnilo. Postup represívnych orgánov voči účastníkom spomienky v nás však vyvoláva dojem, akoby sa súčasné ruské vedenie k ospravedlneniu nehlásilo," podčiarkli Chmel a Šebej.

V tejto súvislosti sa na poslancov parlamentu, bratislavského mestského zastupiteľstva, ako aj predstaviteľov politických strán, vlády, armády a ďalších inštitúcií obrátil v pondelok (26. 8.) aj predseda strany Zmena zdola Ján Budaj.

Listom sa snaží získať podporu pre solidaritu so zadržanými, ktorej výsledkom má byť apel na orgány Ruskej federácie, aby ich nepotrestali ani udelením vysokých pokút. "Pripomenutie činu ruských občanov, ktorí mali v podmienkach totality odvahu protestovať na Červenom námestí voči našej okupácii, je dôležitým a pozitívnym signálom vo vzťahoch týchto dvoch slovanských národov, za ktorý by nemali byť aktivisti trestaní, ale ocenení," zdôraznil Budaj.

Medzi krátkodobo zadržanými v nedeľu boli aj známy architekt Sergej Šarov-Delone, bratranec účastníka demonštrácie spred 45 rokov Vadima Deloneho, aktivisti organizácie Solidarnosť Nadežda Mitjuškinová a Michail Šnejder či vedúci redaktor Alexander Ryklin z týždenníka Ježenedeľnyj žurnal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu