Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Hasiči si nevydýchli ani cez noc: Boj s lesným požiarom pokračuje tretí deň

Lesný požiar v ťažko prístupnom teréne nad Betliarom a Gemerskou Polomou.
Lesný požiar v ťažko prístupnom teréne nad Betliarom a Gemerskou Polomou. (Zdroj: SITA)

BETLIAR - Hasiči dnes už tretí deň bojujú s rozsiahlym lesným požiarom pri obci Betliar (okr. Rožňava). Počas uplynulej noci sa oheň, ktorý zasiahol plochu približne 22 hektárov, podarilo dostať pod kontrolu a dnes ráno bol lokalizovaný. Informovala o tom hovorkyňa Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) Zuzana Farkasová.

"Neprebieha plamenné horenie, požiar je v tlejúcej fáze. Hasiči predpokladajú, že ak sa nezmenia poveternostné podmienky, požiar sa podarí uhasiť v najbližšej dobe," uviedla predpoludním hovorkyňa.
      
Na mieste udalosti dopoludnia zasahovalo 44 profesionálnych hasičov, ktorí sa v pravidelných intervaloch pri hasebných prácach striedali. Na pomoc prišlo 11 hasičov zo Záchrannej brigády v Humennom a 15 príslušníkov z modulu pozemného hasenia požiarov v prírodnom prostredí západ z Bratislavy. "Na mieste je od včera od 18.00 h modul pozemného hasenia v lesnom teréne z Banskej Bystrice," dodala Farkasová.
      
Od skorého rána do 8.20 h zasahoval tiež vrtuľník Leteckého útvaru ministerstva vnútra SR a vojenský vrtuľník. Na požiarisku pomáha aj 16 dobrovoľných hasičov zo Štítnika, Henckovce a Dobšinej. Na mieste je 16 kusov hasičskej techniky, doprava vody prebieha kyvadlovo cisternami z miestneho jazierka.
      
Hasiči bojujú s ohňom už vyše 40 hodín, v utorok okolo 22.00 h sa požiar podarilo lokalizovať, avšak v stredu ráno sa dôsledkom silného vetra požiar opäť rozhorel.
      
Oheň zachvátil v utorok (6. augusta) pred 14.00 h lokalitu Stádielko vo Volovských vrchoch. Lesné územie patrí pod správu štátneho podniku Lesy SR. Ide o oblasť roky zasiahnutú kalamitou kôrovca, kde postupne dochádzalo k výrubu stromov a výsadbe mladých stromčekov. Na likvidáciu požiaru privolali profesionálnych hasičov z Rožňavy, Košíc, Dobšinej či Popradu, ako aj dobrovoľných hasičov z okolia. Z dôvodu náročnosti terénu bola nasadená letecká technika. Príčina vzniku požiaru zatiaľ nie je známa a bude predmetom vyšetrovania po likvidácii požiaru.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu