Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Naplnenosť nádrží je dobrá, horúce počasie neohrozilo zásoby vody

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Naplnenosť vodných nádrží, ktoré spravuje Slovenský vodohospodársky podnik (SVP), a ktoré slúžia ako zdroje pitnej vody, je napriek extrémne horúcemu počasiu dobrá, s dodávkami vody nie sú žiadne problémy. Pre TASR to uviedol hovorca SVP Ľuboš Krno.

"K dobrej naplnenosti vodných i vodárenských nádrží veľmi výdatne prispela predovšetkým minulá zima, ktorá bola bohatá na snehovú nádielku a taktiež aj skoré jarné obdobie bohaté na zrážky," vysvetlil. Slovenský vodohospodársky podnik má vo svojej správe niekoľko vodárenských nádrží, Starinu, Bukovec, Hriňovú, Klenovec, Málinec, Rozgrund, Turček, Novú Bystricu, z ktorých dodáva vodu vodárenským spoločnostiam na ďalšiu distribúciu.

"Pokiaľ ide o spomínané vodné nádrže, ich naplnenosť z hľadiska zásobného objemu je v rozpätí od 90 do 100 percent, takže s dodávkou vody z týchto nádrží nemáme najmenšie problémy," vysvetľuje Krno.

"Napríklad vodárenská nádrž Starina na východe Slovenska má momentálne zásobu vody v objeme viac ako 40 miliónov m3, čo predstavuje naplnenie na 90 percent, vodárenská nádrž Málinec s aktuálnym objemom vyše 23 miliónov m3 vody je naplnená na 97 percent, vodárenská nádrž Turček na 96 percent s takmer deviatimi miliónmi m3 vody a podobne," dodáva. Vynikajúca situácia je podľa neho tento rok napríklad na Domaši.

SVP podľa Krna na svojich vodných a vodárenských nádržiach zabezpečuje manipuláciu prietokov tak, aby bol jednak dostatok vody, ale aby bol na druhej strane vytvorený aj dostatočný retenčný priestor, teda rezervný objem, pre prípad "prudkých a dlhotrvajúcejších zrážok".

Podnik reaguje na zmeny počasia aj z hľadiska udržania vodného života v nádržiach. "Opatrenia sú dané príslušnými manipulačnými poriadkami na všetkých vodných i vodárenských nádržiach, čo znamená, že prietok a odtok z nádrží je regulovaný tak, aby bol vždy zachovaný aj tzv. sanačný prietok a aby vo vodnom toku pod nádržou nebola ohrozená existencia vodných živočíchov," tvrdí Krno.

"Napríklad, keď sme zistili, že na odtoku z vodárenskej nádrže Rozgrund, ktorá dodáva pitnú vodu do Banskej Štiavnice, sa začína vplyvom veľkého sucha a tepla znižovať vodný stav, tak sme dnes začali z nádrže vypúšťať viac vody ako zvyčajne. No aj tak to problém nie je, pretože Rozgrund je napríklad momentálne naplnený až na 95 percent," uzavrel hovorca SVP.

Slovenský vodohospodársky podnik je správcom vodohospodárskeho majetku štátu, ako sú vodné toky, vodné nádrže, ochranné hrádze, odvodňovacie kanály, čerpacie stanice vnútorných vôd. Nie je distribútorom pitnej vody pre obyvateľstvo, má však vo svojej správe aj niekoľko vodárenských nádrží, ktoré slúžia ako zdroje pitnej vody.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu