Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Na Slovensku padlo v nedeľu až sedem teplotných rekordov!

Ľudia v centre Bratislavy sa osviežujú vo fontáne počas extrémne horúceho počasia a pretrvávajúcich vysokých teplôt
Ľudia v centre Bratislavy sa osviežujú vo fontáne počas extrémne horúceho počasia a pretrvávajúcich vysokých teplôt (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Slováci dnes zažili extrémne horúci deň, ktorý sa zapíše aj do štatistiky teplotných rekordov pripadajúcich na 28. júl. Ako informovala Jana Čerbová zo Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ), v Bratislave namerali meteorológovia 36,9 stupňa Celzia, čím bol prekonaný rekord roku 1983, kedy tu namerali 36 stupňov Celzia.

Rekord padol aj v Piešťanoch, dnes tu bolo 36,3 stupňa Celzia, doterajší rekord pripadajúci na 28. júl zaznamenali v roku 2006, a to 35,1 stupňa Celzia. Ďalší rekord 36,8 stupňa Celzia zaevidovali meteorológovia v Nitre, dnešná teplota vzduchu prekonala rekord z roku 1985, keď tu bolo 35,5 stupňa Celzia.

Na Sliači dnes vystúpila teplota vzduchu na 35,9 stupňa Celzia, čím bola prekonaná teplota 35 stupňov Celzia nameraná v roku 2006. Rekordné teploty padali aj na severe Slovenska, ako aj v horských oblastiach. V Žiline bolo dnes 36,2 stupňa Celzia a bol tak prekonaný rekord z roku 2006, kedy tu namerali 34,7 stupňa Celzia.

Aj teplota 31,5 stupňa Celzia v Poprade bola rekordná, v roku 1994 tu vystúpila teploty vzduchu na 30,9 stupňa Celzia. Rekord dnes padol aj Kamenici nad Cirochou, namerali tu 34,5 stupňa Celzia, čím bola prekonaná teplota vzduchu z roku 1994, a to 34,2 stupňa Celzia.

Extrémne horúčavy potrápia Slovensko i na začiatku pracovného týždňa, teplota na juhu západného a stredného Slovenska sa môže v pondelok vyšplhať až na 40 stupňov Celzia. Hydrometeorológovia preto vydali pre okresy Dunajská Streda, Komárno, Nové Zámky, Levice, Krupina, Veľký Krtíš a Lučenec teplotnú výstrahu 3. stupňa.

Veľmi teplo však bude na celom území Slovenska, teploty sa môžu vyšplhať na 35 až 39 stupňov Celzia. Teplo bude aj v severných okresoch, cez deň môžu vystúpiť na 32 až 35 stupňov Celzia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu