Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

ONLINE Najteplejší deň tohto roka: Horúčavu vystriedajú extrémne búrky!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (23)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Vlna horúčav, ktorá zasiahla strednú Európu, sa nevyhla ani Slovensku a dnes pravdepodobne vyvrcholí tohtoročným najteplejším dňom. Podľa Slovenského hydrometeorologického ústavu má 40-tka atakovať až sedem okresov na juhu krajiny, no ani v ostatným častiach nebude oveľa príjemnejšie. V podvečer sa však k nám začne od západu presúvať studený front, ktorý so sebou prinesie búrky, krúpy a silnejší vietor.

Horúčavy robia svoje a Slováci zrazu vyhľadávajú klimatizované priestory a kúpaliská oveľa viac ako inokedy. Ak poznáte nejaký dobrý spôsob, ako sa dá aspoň trochu v tomto sparne osviežiť, pošlite nám svoju fotografiu na e-mailovú adresu fotky@topky.sk a my tú najlepšiu odmeníme.

17:06 Prudké búrky zanechali v Nemecku škody za 100 miliónov eur

Prudké búrky, ktoré počas uplynulého víkendu zasiahli viacero lokalít Nemecka, najmä na juhozápade krajiny, zanechali škody za 100 miliónov eur, vyplýva podľa tlačovej agentúry DPA z aktualizovaných odhadov. Poisťovne majú už hlásenia o poškodení celkovo 25.000 objektov.

16:30 Teploty stále stúpajú

Podľa SHMÚ zatiaľ najvyššiu teplotu 36 stupňov o 16-tej hodine zaznamenali v Dudinciach, Prievidzi, Trebišove, Lučenci a na Sliači.

ONLINE Najteplejší deň tohto
Zobraziť galériu (23)
 (Zdroj: SHMÚ)

15:45 SHMÚ aktualizoval výstrahy pred búrkami a vetrom

Extrémne teploty môžu dnes a v utorok sprevádzať búrky s krúpami. SHMÚ vydal výstrahu prvého stupňa, ktorá platí pre západ Slovenska od 18.00 h do utorka rána, v časti západného a severného Slovenska meteorológovia upozorňujú na búrky aj počas utorka. V strede a východe územia sa môžu vyskytnúť v utorok až do 20.00 h.

Okrem búrok sa na západnom Slovensku môže vyskytnúť aj silný vietor. SHMÚ vydal pre túto časť územia výstrahu prvého stupňa, ktorá platí od dnes 21.00 h do utorka 18.00 h. "Miestami sa očakáva výskyt vetra, ktorý dosiahne krátkodobo v nárazoch rýchlosť 17 - 25 m/s," píšu na svojom webe meteorológovia.

15:42 Blížia sa k nám búrky. Pomaly, ale isto.

ONLINE Najteplejší deň tohto
Zobraziť galériu (23)
 (Zdroj: FB)

15:20 Osviežiť sa potrebujú aj zvieratá. Takúto sprchu dostali v bratislavskej zoo.

ONLINE Najteplejší deň tohto
Zobraziť galériu (23)
 (Zdroj: SITA)

ONLINE Najteplejší deň tohto
Zobraziť galériu (23)
 (Zdroj: SITA)

ONLINE Najteplejší deň tohto
Zobraziť galériu (23)
 (Zdroj: SITA)

15:17 Bufety na kúpaliskách nevydávajú bločky, dostali pokuty

V bufetoch na bratislavských prírodných a umelých kúpaliských nevydávajú zákazníkom pri zaplatení bločky. Zistili to kontrolóri finančnej správy, za porušenie zákona udelili pokuty v celkovej výške 1 770 eur. Agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa finančnej správy Patrícia Macíková.

Zamestnanci finančnej správy od 17. do 24. júla skontrolovali bufety na Kuchajde, Veľkom Draždiaku, vo Vajnoroch, na Zlatých pieskoch a na kúpaliskách Rača, Lamač, Matador, Delfín a Rosnička. V deviatich prevádzkach spravili 40 kontrolných nákupov, z toho v 26 prípadoch bol porušený zákon. Prevádzkovatelia najčastejšie nezaúčtovali prijatú tržbu v pokladni, ak aj tržbu v pokladni zaúčtovali, nevydali o tom doklad. Podnikatelia tiež nevyhotovili paragón - potvrdenie, ktoré sa používa v prípade poruchy pokladne.

15:15 Z horúčav sa vytvorili pukliny na diaľnici D2

Vysoké teploty, ktoré v súčasnosti na Slovensku panujú, spôsobujú problémy aj v doprave. Na diaľnici D2 medzi Malackami a hranicami s Českou republikou sa vytvárajú na vozovke vypukliny, je ich približne dvadsať. "Premávke to neprekáža, ale je to porucha, ktorú treba odstrániť," skonštatoval pre TASR hovorca Národnej diaľničnej spoločnosti Marcel Jánošík. Vypukliny, takzvané hrby sa tvoria na vozovke, ktorá ešte nebola renovovaná. Vznikajú pri vysokých teplotách po intenzívnom tlaku počas jazdy kamiónov. V tomto prípade sa tvoria v obdivoch smeroch.

15:10 Železničiari monitorujú koľajnice

Pre vysoké teploty zabezpečujú pravidelné merania teploty vzduchu a koľajníc aj železničiari. Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) však doteraz nezaznamenali žiadne poruchy ani mimoriadne udalosti na tratiach. "Nemuseli sme zatiaľ robiť žiadne obmedzenia, ani čo sa týka znižovania rýchlosti alebo výluk v súvislosti s počasím," informovali ŽSR.

Teplotné pochôdzky robia železničiari podľa potreby v čase zvýšených teplôt, alebo pri predpoklade, že sa zvýšia teploty koľajníc nad 40°C, prípadne ak teplota vzduchu stúpne nad 28°C.

14:44 Fotografie z Košíc. Takto sa ochladzujú ľudia v metropole východu.

Horúčavy v Košiciach
Zobraziť galériu (23)
 (Zdroj: Miro Vacula)

Horúčavy v Košiciach
Zobraziť galériu (23)
 (Zdroj: Miro Vacula)

Horúčavy v Košiciach
Zobraziť galériu (23)
 (Zdroj: Miro Vacula)

Horúčavy v Košiciach
Zobraziť galériu (23)
 (Zdroj: Miro Vacula)

14:36 Poznáme pracovný čas na úrade vlády a ministerstve práce

Hovorkýň Úradu vlády a ministerstva práce a sociálnych vecí a rodiny sme sa spýtali na úpravu pracovného času počas horúčav a tu je ich odpoveď.

"Úrad vlády SR prijal v čase vysokých teplôt na pracovisku opatrenia, ktoré povoľuje Zákonník práce. Zamestnanci úradu, ktorých kancelárie nie sú klimatizované, majú kratší pracovný čas v popoludňajších hodinách. Podmienkou je, že všetky neodkladné úlohy musia byť včas splnené, a tak isto musí byť zabezpečený chod jednotlivých sekretariátov," povedala Topkám Beatrice Szabóová, hovorkyňa predsedu vlády.

"V období od 1. júla 2013 do 31. augusta 2013 je v rámci pružného pracovného času pre zamestnancov  MPSVR SR určený
a) základný pracovný čas od 8,00 hod. do 14,00 hod.,
b) voliteľný pracovný čas
1. na začiatku pracovnej zmeny od 6,00 hod. do 8,00 hod.,
2. na konci pracovnej zmeny od 14,00 hod. do 18,00 hod.

V mimoriadne teplý deň môže zamestnanec opustiť pracovisko už o 13,00 hod, avšak za podmienky, že v ten deň odpracoval  minimálne 6 hodín. Neprítomnosť sa zamestnancovi ospravedlňuje len v rozsahu, v ktorom zasiahla do základného pracovného času, t.j. len do 14,00 hod. Chod jednotlivých sekcií, odborov a oddelení samozrejme musí byť samozrejme zabezpečený aj po tomto čase," napísala  Barbora Petrová z tlačového odboru ministerstva práce.

14:20 Mimoriadne horúce počasie ovplyvnilo aj chod niektorých úradov v Košickom kraji.

K úprave pracovného času došlo oddnes na mestských úradoch v Trebišove a Rožňave. Na košickom magistráte so zmenou zatiaľ nepočítajú. "Fungujeme v štandardnom režime, pracovný čas nie je skrátený," uviedla dnes pre TASR hovorkyňa mesta Košice Martina Urik Viktorínová.

Na mestskom úrade Rožňava oddnes až do piatku (2. augusta) upravili pracovný čas, a to od 6.00 do 11.30 h a od 12.30 do 14.00 h. "Úprava pracovnej doby sa nevzťahuje na kanceláriu prvého kontaktu a matričný úrad, kde sú zachované pôvodné stránkové hodiny," informovalo mesto na svojej webstránke.

Na trebišovskom mestskom úrade podľa dnešného oznámenia z dôvodu vysokých teplôt až do odvolania budú úradné hodiny v čase od 6.00 do 13.00 h.

13:48 Prudké búrky v Nemecku zanechali škody za milióny eur

Prudké búrky, ktoré počas uplynulého víkendu zasiahli viacero lokalít v Nemecku, zanechali škody vo výške rádovo miliónov eur. Veľké krúpy tam poškodili strechy, okenné tabule a automobily. Iba v Hornom Falcku v spolkovej krajine Bavorsko zaznamenali v nedeľu večer takmer 600 núdzových volaní. Najviac práce bolo s opravami poškodenej energetickej siete, strhnutými strechami, zaplavenými pivnicami či ulicami, ale aj vyvrátenými stromami.

13:43 V Piešťanoch padol túto noc teplotný rekord

V Piešťanoch v noci neklesla teplota vzduchu pod 27,3 stupňa Celzia. Predtým bola najvyššia minimálna nočná teplota v Kuchyni na letisku, kde v noci na 29. augusta 1992 teplota vzduchu neklesla pod 26,4 stupňov Celzia. Predošlý rekord bol tak prekonaný o takmer jeden stupeň Celzia.

Absolútne historické rekordy maximálnej dennej teploty neboli podľa slov Mareka Šveca zo SHMÚ zatiaľ v tejto vlne horúčav prekonané. Do nedele 28. júla nepadol ani absolútny slovenský rekord maximálnej dennej teploty vzduchu 40,3 stupňa Celzia z Hurbanova, ktorý namerali 20. júla 2007.

13:15 Aktuálne teploty na Slovensku

Dnes o 13:00 nameral Slovenský hydrometeorologický ústav najvyššie teploty v Dudinciach a Prievidzi. Dosiahli 36 stupňov a pravdepodobne ešte porastú.

ONLINE Najteplejší deň tohto
Zobraziť galériu (23)
 (Zdroj: SHMÚ)

13:10 Chcete vedieť, kde je najteplejšie v Európe?

Tak v tom prípade si stačí pozrieť túto mapku z portálu meteoalarm.eu a všetkým to bude hneď jasné.

ONLINE Najteplejší deň tohto
Zobraziť galériu (23)
 (Zdroj: Meteoalarm.eu)

12:46 Zákaz vstupu do lesa

Po tom, ako vyhlásil Hasičský a záchranný zbor zvýšené požiarne nebezpečenstvo pre celé územie okresu Poprad, prišlo aj ďalšie opatrenie na ochranu lesov proti vzniku požiaru. Obvodný lesný úrad v Prešove vydal zákaz využívania lesov verejnosťou v okresoch Poprad a Kežmarok. Znamená to zákaz vstupu na lesné pozemky v obidvoch okresoch. „Zákaz sa nevzťahuje na vyznačené turistické chodníky a pevné dolinové cesty,“ informoval prednosta Obvodného lesného úradu v Poprade Šimon Škoviera. Do lesa tak majú zakázaný vstup aj zberači húb, čučoriedok, malín či iných lesných plodov. Zákaz využívania lesov verejnosťou platí až do odvolania.

12:37 Kontrola pitného režimu na pracovisku

Úrad verejného zdravotníctva zabezpečenie pitného režimu v lete na pracoviskách nekontroluje. Ako ďalej agentúru SITA informovala hovorkyňa úradu Lenka Skalická, túto kompetenciu majú predovšetkým regionálne úrady verejného zdravotníctva. Tých je na Slovensku 36 a vykonávajú štátny zdravotný dozor. "Ide o bežný dozor či prešetrovanie podnetov," uviedla s tým, že zistené nedostatky riešia samostatne v rámci svojho regiónu. Regionálne úrady jednotlivé kontroly ani ich výsledky Úradu verejného zdravotníctva nenahlasujú. Dôvodom je podľa Skalickej množstvo subjektov a vykonaných previerok. "Preto nemôžeme poskytnúť informácie o situácii v jednotlivých regiónoch a na jednotlivých pracoviskách," doplnila hovorkyňa úradu.

12:25 V Česku sa pripravujú na búrky, niektorými oblasťami už prehrmeli

Nočné búrky, ktoré sa v noci na dnes prehnali severnými Čechmi, zamestnali hasičov. V Ústeckom kraji vyrážali k piatim prípadom spadnutých stromov alebo konárov, odpratávali ich z ciest. V Libereckom kraji zase čerpali vodu z dvoch pivníc.

Južné Čechy a Vysočinu dnes popoludní zasiahnu extrémne silné búrky s prívalovými dažďami, nárazovým vetrom a krupobitím, ktoré potrvajú až do utorkového rána. Na Morave do dnešného večera potrvá tropické počasie s teplotami okolo 37 stupňov Celzia. ČTK o tom dnes informovali pracovníci ČHMÚ. Silné búrky sa čakajú aj v ďalších oblastiach Čiech a Moravy.

12:20 Teplotné rekordy padajú na Slovensku aj v noci

„V noci z nedele na pondelok (29.7.2013) sme namerali doteraz najvyššiu minimálnu nočnú teplotu vzduchu na Slovensku. V Piešťanoch v noci neklesla teplota vzduchu pod 27,3 °C. Pred tým bola najvyššia minimálna nočná teplota v Kuchyni na letisku, kde v noci na 29.8.1992 teplota vzduchu neklesla pod 26,4 °C. Takže teraz bol rekord absolútnej minimálnej nočnej teploty vzduchu prekonaný o takmer 1 °C,“ uviedol dnes Pavel Faško, klimatológ zo Slovenského hydrometeorologického ústavu.

12:08 Na juhu Slovensko platí najvyššia výstraha pred vysokými teplotami. Tretí stupeň potrápi do 20-tej hodiny až šesť okresov.

ONLINE Najteplejší deň tohto
Zobraziť galériu (23)
 (Zdroj: SHMÚ)

11:40 Absolútny slovenský teplotný rekord

20. júla 2007 padol v Hurbanove absolútny teplotný rekord na Slovensku – 40,3 °C (14:58); v Dudinciach namerali 40 °C (14:13), a tak pôvodný rekord z 18. júla 2007 nevydržal ani 2 dni.

Horúčavy vyhnali Slovákov k bazénom. Takto ich si ich užívajú na Zemplíne.
Zobraziť galériu (23)
Horúčavy vyhnali Slovákov k bazénom. Takto ich si ich užívajú na Zemplíne.  (Zdroj: TASR)

ONLINE Najteplejší deň tohto
Zobraziť galériu (23)
 (Zdroj: TASR)

11:00 Na západ Česka sa prihnali búrky

Po horúcom víkende zasiahli v noci nadnes západ a severozápad Českej republiky veľmi silné búrky. Informoval o tom Český rozhlas. Silnú búrkovú činnosť zaznamenali už v Karlovarskom, Plzenskom, Ústeckom a Libereckom kraji. Podľa meteorológov najhoršie búrky postihli okresy Ústí nad Labem a Děčín, kde padali aj krúpy.

10:55 Horúčavy majú na svedomí aj rozsiahle požiare

Obyvatelia gréckych ostrovov Rodos a Kréta si môžu po niekoľkých dňoch vydýchnuť - tamojším hasičom sa podarilo skrotiť rozsiahle lesné požiare, ktoré zničili najmenej 4000 hektárov porastu. Na španielskej Malorke ale oheň zúri ďalej a viac než 700 evakuovaných ľudí najskôr bude musieť stráviť ďalšiu noc mimo domova. Informovali o tom miestne médiá.

Takto sa dnes osviežujú Slováci na Dunaji v Bratislave.
Zobraziť galériu (23)
Takto sa dnes osviežujú Slováci na Dunaji v Bratislave.  (Zdroj: TASR)

ONLINE Najteplejší deň tohto
Zobraziť galériu (23)
 (Zdroj: TASR)

10:45 Nedeľné kolapsy a topiaci sa ľudia potrápili záchranárov

Rekordné nedeľňajšie horúčavy nezvládlo na Slovensku 152 ľudí, ktorí pre extrémne teploty skolabovali, 80 z nich záchranári museli previezť do nemocnice, agentúru SITA o tom informoval hovorca Operačného strediska Záchrannej zdravotnej služby SR Boris Chmel. Najčastejšie kolapsy v nedeľu 28. júla postihli ženy – v nedeľu ich skolabovalo 99, záchranári pomohli aj 44 mužom a deviatim deťom s kolapsami z tepla. Najviac ľudí – 27, skolabovalo v Prešovskom kraji a najmenej – 13 v Žilinskom kraji. Ako ďalej pre SITA povedal Chmel, od 15. júla zasahovala Záchranná zdravotná služba SR v 50 prípadoch topiacich sa ľudí, 21 topiacim však už pomôcť nedokázali.

10:40 Horúčavy v Prievidzskom okrese pokračujú, mestá prijali nadnes viaceré opatrenia

 Ako informovala hovorkyňa mesta Handlová Jana Paulínyová, zamestnanci tamojšieho Mestského úradu (MsÚ) budú mať dnes pracovný čas z dôvodu vysokých teplôt skrátený. "Pracovný čas dnes potrvá do 14.00 hodiny," uviedla. V meste budú pracovníci technických služieb dnes aj polievať ulice. "Kropiť sa budú priebežne od 11.00 h približne do 14.00 h," doplnila.

V Prievidzi podľa slov hovorcu mesta Michala Ďurejeho dnes ulice zatiaľ kropiť nebudú. "Polievajú sa len záhony. Zároveň pre zamestnancov MsÚ platí pohyblivý pracovný čas. Zamestnanci môžu odísť z práce skôr, ak si v priebehu týždňa vynechané hodiny odrobia, oznámia to svojmu nadriadenému a ak ich v ich neprítomnosti niekto v kancelárii nahradí," vysvetlil.

Zamestnanci MsÚ v Novákoch majú dnes upravený pracovný čas. "Pracovať začali už o 6.00 h, skončia o 14.30 h," informovala viceprimátorka mesta Dana Horná. V Novákoch budú určite kropiť ulice počas celého tohto týždňa. "A to raz denne, od 12.00 h približne do 15.30 h," uzavrela.

10:15 V Maďarsku vydali najvyšší stupeň varovania pred horúčavami

Najvyšší, tretí stupeň varovania pred horúčavami vydala dnes maďarská meteorologická pre územie 15 žúp. Horúčavy majú vrcholiť s hodnotou 40-41 stupňov Celzia, informovala agentúra MTI.

Druhý stupeň výstrahy je v platnosti na severovýchode a východe krajina v Boršodsko-abovsko-zemplínskej, Hevešskej, Novohradskej, Sabolčsko-satmársko-berežskej župe, tam očakávajú priemernú dennú teplotu 25-26 stupňov Celzia, na zvyšku územia krajiny to bude až 27-30 stupňov Celzia.

Meteorológovia upozorňujú na búrky s možnosťou krupobitia, ktoré prinesie studený front večer na oblasť Zadunajska a stredných žúp.

09:35 Radnica v Považskej Bystrici sa horúčavám vyhne celoúradnou dovolenkou

Považskobystrická radnica sa kulminácii horúčav tento týždeň vyhne celoúradnou dovolenkou. Mesto sa však obáva problémov s pitnou vodou v niektorých častiach mesta. Informovala Zuzana Bryndziarová z kancelárie primátora mesta.

Mesto sústavne monitoruje situáciu súvisiacu so zabezpečením občanov pitnou vodou najmä v miestnych častiach Podvažie, Rybárikov Laz a časti obce Milochov. „V súčasnosti ešte nie sú zaznamenané problémy, napriek tomu mesto monitoruje stav výšky hladiny pitnej vody v studniach vo všetkých troch mestských častiach,“ uzavrela Bryndziarová.

Výstrahy

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal tretiu, najvyššiu výstrahu pred vysokými teplotami. V prvý pracovný deň bude platiť od poludnia do 20.00 h pre okresy Dunajská Streda, Komárno, Nové Zámky, Levice, Krupina, Veľký Krtíš a Lučenec.

"Uvedená teplota vzduchu je v danom ročnom období a oblasti zriedkavá a pravdepodobnosť poškodenia zdravia nadmerným zaťažením organizmu u niektorých osôb je vysoká," upozorňuje SHMÚ s tým, že vysoká teplota predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské zdravie, fyzické aktivity a tvorbu požiarov.

Pre veľkú časť zvyšného Slovenska v pondelok platí výstraha druhého stupňa. Meteorológovia očakávajú teploty od 35 do 39 stupňov Celzia. Najchladnejšie bude na severe, kde teploty dosiahnu najviac 35 stupňov.

V pondelok SHMÚ na západe a polovici stredného Slovenska očakáva aj búrky, ojedinele s krúpami. Na tie upozorňuje medzi 16.00 h a 02.00 h v utorok (30. júla). "S búrkami môžu byť spojené krátkodobé, ale intenzívne lejaky, pri ktorých môžu úhrny dosiahnuť 20 až 30 mm a nárazy vetra rýchlosť 18 až 25 m/s," informujú meteorológovia.

Ľudia sa včera osviežovali aj vo fontáne na Hviezdoslavovom námestí.
Zobraziť galériu (23)
Ľudia sa včera osviežovali aj vo fontáne na Hviezdoslavovom námestí.  (Zdroj: TASR)

ONLINE Najteplejší deň tohto
Zobraziť galériu (23)
 (Zdroj: TASR)

Na Slovensku padlo v nedeľu sedem teplotných rekordov

Podľa Jany Čerbovej zo SHMÚ namerali meteorológovia v Bratislave 36,9 stupňa Celzia, čím bol prekonaný rekord roku 1983, kedy tu namerali 36 stupňov Celzia. Rekord padol aj v Piešťanoch, dnes tu bolo 36,3 stupňa Celzia, doterajší rekord pripadajúci na 28. júl zaznamenali v roku 2006, a to 35,1 stupňa Celzia. Ďalší rekord 36,8 stupňa Celzia zaevidovali meteorológovia v Nitre, nedeľná teplota vzduchu prekonala rekord z roku 1985, keď tu bolo 35,5 stupňa Celzia. Na Sliači vystúpila teplota vzduchu na 35,9 stupňa Celzia, čím bola prekonaná teplota 35 stupňov Celzia nameraná v roku 2006.

Rekordné teploty padali aj na severe Slovenska, ako aj v horských oblastiach. V Žiline bolo 36,2 stupňa Celzia a bol tak prekonaný rekord z roku 2006, kedy tu namerali 34,7 stupňa Celzia. Aj teplota 31,5 stupňa Celzia v Poprade bola rekordná, v roku 1994 tu vystúpila teploty vzduchu na 30,9 stupňa Celzia. Rekord padol aj Kamenici nad Cirochou, namerali tu 34,5 stupňa Celzia, čím bola prekonaná teplota vzduchu z roku 1994, a to 34,2 stupňa Celzia.

Nápor zažilo aj kúpalisko v Prešove.
Zobraziť galériu (23)
Nápor zažilo aj kúpalisko v Prešove.  (Zdroj: TASR)

ONLINE Najteplejší deň tohto
Zobraziť galériu (23)
 (Zdroj: TASR)

Kolapsy na dennom poriadku

Počas víkendu na Slovensku skolabovalo takmer 140 osôb, a to najmä žien.

Teplota vody na vybraných kúpaliskách podľa stránky meteo.sk

Aquacity Poprad  max. 38°C min. 27°C

Aqualand Banská Bystrica max. 30°C min. 25°C

Aquapark Senec max. 36°C min. 25°C

Bratislava - Delfín max. 24°C min. 23°C

Bratislava - Krasňany max. 24°C min. 23°C

Bratislava - Lamač max. 24°C min. 23°C

Čajka - Bojnice max. 34°C min. 24°C

Kúpalisko Eva Piešťany max. 34°C min. 26°C

Kúpalisko Triton - Košice max. 26°C min. 22°C

Podhájska - Termálne kúpalisko max. 40°C min. 18°C

Termálne kúpalisko Patince max. 30°C min. 24°C

Termálne kúpalisko Sliač max. 31°C min. 28°C

Termálne kúpalisko Vadaš-Štúrovo max. 36°C min. 26°C

Teplotné rekordy v Česku

Očakávané prepisovanie tabuliek teplotných rekordov v ČR bude možno rozsiahlejšie, ako sa očakávalo. Už teraz je totiž zrejmé, že v priebehu nedele padli denné teplotné rekordy na viac ako 90 meracích staniciach po celej krajine, aj keď hodnota absolútneho teplotného rekordu 40,4 stupňa Celzia zatiaľ odolala. Vyplýva to z informácií, ktoré s odvolaním sa na meteorologické zdroje, priniesla spravodajská televízia ČT24.

Nedeľné maximum - 38,7 stupňa Celzia - namerali v Doksanoch. Na pražskom Karlove to bolo 37,5 stupňa, čo predstavuje výrazné prekonanie jedného z najstarších platných teplotných rekordov. Nad hranicu 37 stupňov sa ortuť teplomerov vyšplhala aj v Javorníku, kým v ďalších desiatich lokalitách sa namerané hodnoty pohybovali od 36,1 do 36,9 stupňa Celzia.

Popri Karlove, kde bol o celý stupeň prekonaný historický teplotný rekord z roku 1921, padli aj rovnako staré teplotné rekordy v Havlíčkovom Brode (nová hodnota 36,8 stupňa Celzia), Tepliciach (36,7), Semčiciach (36,6) či Olomouci-Holiciach (36,1). Väčšina ostávajúcich prekonaných rekordov bola podstatne novšieho dáta, aj keď sa medzi nimi našli napríklad hodnoty z rokov 1933, 1946 alebo 1969.

Nezaostáva ani Nemecko

Teplotný rekord 40,2 stupňa platí v Nemecku od júla 1983, kedy ho namerali v bavorskej obci Gärmersdorf. O dvadsať rokov neskôr bola rovnaká teplota zaznamenaná vo Freiburgu a Karlsruhe. Aj keď tohtoročné leto hranicu 40 stupňov zatiaľ nepokorilo, zostáva podľa meteorológov faktom, že júl 2013 sa zaradí medzi najteplejšie mesiace v nemeckej histórii. V Rheinfeldene na hraniciach so Švajčiarskom zaznamenali nedeľné nemecké maximum 38,6 stupňa Celzia.

Na západe Nemecka už horúčavy vystriedali búrky, ktoré sa presúvajú na východ. Lejaky už schladili povetria v Dolnom Sasku a Šlezvicku-Holštajnsku, v Bádensku-Württembersku padali krúpy veľkosti golfovej, ba aj tenisovej loptičky. Nemeckí hasiči očakávajú, že im dážď pomôže v boji s lesnými požiarmi, ktoré zachvátili najmä rozľahlé bavorské porasty.

ONLINE Najteplejší deň tohto
Zobraziť galériu (23)
 (Zdroj: SITA)

Rakúšania sa potia spolu s nami

Vôbec najvyššie hodnoty namerali v nedeľu zrejme v dolnorakúskom Waidhofene a hornorakúskom Bad Goiserne, kde sa ortuť teplomera zastavila až na 39,2 stupňa. V centre Viedne bolo 38,4 stupňa. V rakúskych nemocniciach kvôli horúčave odložili závažnejšie operácie, obsadenosť lôžok sa v dôsledku vysokých teplôt zvýšila o desať percent. Najviac ľudí postihnutých prehriatím ošetrili nemocnice v Salzburgu. Na niekoľkých miestach sa samovoľne vznietila elektroinštalácia v osobných autách, hasiči boli povolaní k najmenej siedmim podobným prípadom.

Británia to už "má za sebou", pre zmenu hrozia záplavy

Najdlhšie obdobie horúčav posledných rokov na Britských ostrovoch ukončili v noci na nedeľu intenzívne zrážky, ktoré sa cez ostrovnú monarchiu prehnali postupne od juhu. Meteorológovia vydali v tejto súvislosti varovania pred hroziacimi záplavami pre celkove 29 lokalít v Anglicku a ďalších osem v Škótsku, na ktorého juhu spôsobujú rozmary počasia problémy v doprave, vyplýva z informácií tamojších médií.

Zrážkový front sprevádzaný asi desaťstupňovým ochladením ukončil sériu mimoriadne horúcich 19 dní, počas ktorých britskí meteorológovia namerali vždy teploty prevyšujúce hranicu 28 stupňov Celzia. Podobne dlho trvajúce horúčavy zaznamenali vo Veľkej Británii naposledy v roku 2006. Najvyššia hodnota sa spája s 22. júlom a letiskom Heathrow,  kde ortuť teplomerov vystúpila na 33,5 stupňa Celzia v tieni.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu